Nagy bajban Kuvait

A költségvetési kiadások csökkentését sürgette, és hatékonyabb költséggazdálkodásra szólított fel szerdán a kuvaiti emír. Az április 1-én kezdődő költségvetés 27 milliárd dolláros deficitet tervez.
MTI-Eco, 2016. január 20. szerda, 17:33
Fotó: Reuters

Szabah al-Ahmed-al-Szabah lapszerkesztők előtt kijelentette: lépéseket kell tenni és programokat indítani annak érdekében, hogy sikerüljön megbirkózni az alacsony olajárak miatt visszaeső költségvetési bevételek okozta nehézségekkel.

Megfigyelők szerint az uralkodó igyekszik előkészíteni a terepet politikailag kényes intézkedések megtételére, mint például az energia- és élelmiszerár-szubvenciók csökkentése.

A kiadások lefaragására tett első lépés az volt, hogy felfüggesztettek minden külföldi tanulmányutat. Korábban az uralkodó elrendelte az udvar és az alája tartozó intézmények kiadásainak felülvizsgálatát.

Az április 1-én kezdődő, tavaly júliusban elfogadott költségvetés 8,18 milliárd dináros (27 milliárd dollár) deficitet irányoz elő, ez az összkiadások csaknem fele. A költségvetés elkészítésekor azonban még 45 dolláros olajárat vettek alapul, azóta viszont a Brent típusú olaj ára 28 dollár alá esett.

A kuvaiti sajtó már októberben azt írta, hogy közel kétszeresére emelkedhet a benzin ára, és a kormány várhatóan társasági adót vet ki a vállalatokra.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2016.01.21 11:04

Szeretnénk mi csak fele akkora bajban lenni, mint Kuvait!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2016.01.21 10:26

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html