Nagy bajban vannak a lengyelek

Jelentősen nő Lengyelországban a nagy tartozásokat felhalmozók száma. A hiányzó összeg gyorsabban nő, mint azoknak a személyeknek a száma, akik rossz adóssá válnak.
Barabás Júlia, 2018. február 18. vasárnap, 07:40
Fotó: Pixabay

Több mint kétmillió lengyel állampolgár nem tudta időben fizetni hiteleit és számláit 2017 végén - adta hírül a BIG InfoMonitor adatait a gazeta.pl. Tartozásuk 64,5 milliárd zlotyra nőtt, ami azt jelenti, hogy egy év alatt a tartozások 10,8 milliárd zlotyval, a nem megbízható hitelesek száma pedig 193 ezerrel nőtt.

A jelentés számol a késedelmes hitelrészletekkel, hitelekkel, telefonszámlákkal, média- és egyéb díjakkal, bírósági pénzbüntetésekkel, közlekedési bírságokkal. Az adósságok között a minimum 200 zlotys tartozásokat vették figyelembe, amelyek törlesztése legalább 60 napot késett. A bankok 2017. november 13-tól a 30 napos késésben levőket is a rossz adósok közé számítják Lengyelországban.

A gazdasági Információs iroda (BIG) adósainak listáján 2,5 millió személy szerepel. A rekordot egy 60 éves személy tartja, akinek több, mint 66 millió zlotys (4,95 milliárd forint) tartozása van. Az első tíz legnagyobb adósban főleg 60 év felettiek vannak és a tízből csak kettő nő.

A jelentésből kiderül, hogy 2017-ben folytatódott az a trend, amely szerint inkább az összeg nő, mint a tartozók száma. Az előbbi ugyanis 20 százalékkal emelkedett, míg az utóbbi csak nyolc százalékkal.

A kép forrása: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2018.02.18 11:39

A dzsentri Lengyelországban is dzsentri, meg Magyarországon is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html