Nagy bankcsődök jöhetnek a közelben

Az orosz bankrendszer „egészséges megtisztulási folyamatában” még nagybankok is csődbe mehetnek – nyilatkozta a legnagyobb orosz kereskedelmi bank elnöke.
Barabás T. János, 2015. október 2. péntek, 17:55
Fotó: Reuters

German Gref, a legnagyobb orosz kereskedelmi bank, a Sberbank vezetője, aki évtizedek óta meghatározó szerepet játszik országa gazdaságpolitikájában, a Szocsiban ma tartott nemzetközi befektetési fórum alkalmából adott televíziós interjújában kijelentette: nem lehet kizárni, hogy rövid távon nemcsak kis és közepes, de még nagy orosz bankok is csődbe mehetnek, annak ellenére, hogy a bankszektor stabil és nincsenek likviditási gondjai.

Ennek ellenére a rövid életű bankok távozása a piacról véleményes szerint "egészséges folyamat" - idézte a TASZSZ.

A Sberbank kivételével az egész orosz bankszektor az év első nyolc hónapjában veszteséges volt, és a helyzet javulására inkább csak a jövő év második felében lehet számítani.

A helyzet stabilizálása érdekében a jegybank kész a tavaly indított válságellenes intézkedések folytatására - közölte Elvira Nabiullina, a bank elnöke. A kemény kezű tisztogatásokat is folytatja: legutóbb a moszkvai Megállapodások és Megtakarítások Bankjának működési engedélyét vonta vissza, mert megsértette a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni törvényeket óriási összegek külföldre való átutalásával.

HOZZÁSZÓLÁSOK