A hét végi sikertelen egyeztetés után ma magyar idő szerin este kilenckor újra egy asztalhoz ülnek az USA legbefolyásosabb vezetői, hogy megpróbáljanak kompromisszumot találni a kettős költségvetési patthelyzet feloldására. Roger Wicker republikánus szenátor és mások bíznak benne, hogy össze tudnak hozni valamilyen kézzelfogható eredményt - derült ki a Reuters tudósításából.

E republikánus politikus alatt bizonyosan nem annak az ellenzéki javaslatnak az elfogadását értette, amely néhány héttel vagy hónappal kitolná a döntést mindkét kérdésben, ugyanis ezt a demokraták elfogadhatatlannak tartják. Szerintük nincs értelme a gazdaság minden szereplőjének idegeit borzoló vita lezárását tovább halogatni.

Szakértők kételkednek abban, hogy a kongresszus képes lesz tartani a költségvetési plafon megemelésének csütörtöki határidejét - a kormány elkölthető jövedelme ekkorra 30 milliárd dollárra csökken, miközben rövid időn belül 60 milliárdos kiadással kell szembe néznie. Ha ma egyezségre is jutnának a felek, a megállapodást a végsőkig ellenző radikális republikánusok (tea party) képesek napokig hátráltatni a szavazást.

Az elemzők úgy vélik, hogy a kongresszus végül lekési a határidőt. A pénzügyminisztérium bő egy hétig ekkor is képes lesz finanszírozni a kiadásait, de a csütörtökön kibocsátandó állampapírok után a korábbiaknál magasabb kamatot kell fizetnie. A bankok és a pénzpiaci alapok már elkezdtek hanyagolni bizonyos amerikai kötvényeket, amelyeket rövid távú hitelezésre szoktak használni.