Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve) kamatdöntő testülete, a nyíltpiaci bizottság kedden kezdte el kétnapos ülését. A tanácskozás után, közép-európai idő szerint szerda este nyolckor teszi közzé döntéseit, valamint új gazdasági előrejelzését. Janet Yellen Fed-elnök félórával később sajtótájékoztatót tart.

Elemzők egybehangzóan arra számítanak, hogy a Fed ezúttal nem emel kamatot, de eldönti, hogy mikor kezdik el csökkenteni lassan és fokozatosan a jegybank kötvényállományát, amelynek értéke az amerikai gazdaságot a 2008-as pénzügyi válság után az összeomlástól megmentő mennyiségi enyhítési politika révén közel 4400 milliárd dollárra emelkedett.

A második negyedéves beszámoló szerint a Fed június 30-án 2562 milliárd dollár értékben tartott birtokában kincstárjegyeket és 1823 milliárd dollár értékben jelzálogfedezetű értékpapírokat. A Fed a lejáró értékpapírokat jelenleg még teljes mértékben újra befekteti. A leépítés menetét már nyáron meghatározták, egyedül az elindítás időpontja a kérdéses. A várakozások szerint ez még idén megtörténik.

Nekilátnak?

A júniusi kamatdöntő tanácskozáson elfogadott terv értelmében induláskor az állampapírokból 6 milliárd, a jelzálogfedezetű papírokból pedig 4 milliárd dollárt hagynak kifutni minden hónapban. Ezeket az összegeket negyedévente megduplázzák, így az indulástól eltelt első év végére elérik a havi célként kitűzött 50 milliárd dolláros csökkentést.

A Fed döntéshozói közül korábban többen is nyilvánosan elmondták, hogy a leépítési program addig tart majd, amíg 2000-2500 milliárd dollárra nem csökken a kötvényállomány szintje.

Legutóbb emeltek

A nyíltpiaci bizottság legutóbb júniusban emelte - a piaci várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal - az irányadó kamatsáv széleit, az 1,00-1,25 százalékos tartományba. Hat hónapon belül háromszor is kamatot emelt a Fed, és a tervek szerint idén még egy alkalommal sor kerül erre, a piaci várakozások szerint decemberben.

A befektetők azt remélik, hogy a kamatdöntést követő közleményből és Yellen tájékoztatásából újabb jelzéseket kapnak a jövő évi kamatemelések mértékét és időzítését illetően.

A Fed-elnök még júliusi kongresszusi meghallgatásán további fokozatos kamatemeléseket és a masszív kötvényállomány leépítésének megkezdését ígérte, de azt is jelezte, hogy laposabb kamatpálya is elképzelhető, mivel a Fed mozgásterét szűkítheti a gyenge infláció és az alacsony semleges kamatszint.

(Fotó: Chip Somodevilla/Getty Images/AFP)