Nagy büntetés lebeg Spanyolország és Portugália feje fölött

Jóváhagyták a Spanyolország és Portugália elleni deficitszankciós eljárás elindítását az Európai Unió pénzügyminiszterei a Brüsszelben kedden tartott ülésükön.
MTI, 2016. július 12. kedd, 15:49
Fotó: Reuters

A miniszterek elfogadták az Európai Bizottság előterjesztését, amelynek alapján a két dél-európai ország pénzbüntetéssel és az uniós támogatások felfüggesztésével is sújtható amiatt, hogy nem teljesítették a hiánycsökkentési célokat sem a 2014-es, sem a 2015-ös évben, megsértve a stabilitási és növekedési paktumot.

A pénzügyminiszteri tanács jóváhagyását követően Madridnak és Lisszabonnak tíz napja van arra, hogy előterjessze védekezését, az Európai Bizottság pedig 20 napon belül dönthet a szankciók elrendeléséről, ha a két ország nem tudja bebizonyítani, hogy "rendkívüli gazdasági körülmények" miatt kényszerült a szabályok megszegésére.

A büntetések összege elérheti a bruttó hazai termék (GDP) 0,2 százalékát, de az is elképzelhető hogy nem vetnek ki pénzbüntetést a két országra. Több miniszter is jelezte, hogy a "zéró" büntetés is egy lehetséges változat.

Egy ilyen döntés azt jelezné, hogy Brüsszel nem akarja megbüntetni a két délnyugat-európai országot a Brexittel súlyosbított gazdasági instabilitás időszakában. "Az Európai Bizottság általános célja nem a büntetés, hanem az, hogy arra bátorítsa a tagállamokat, hogy megoldást találjanak a kötelezettségeik betartására" - mondta egy neve elhallgatását kérő uniós tisztségviselő.

Az Európai Bizottság korábban megállapította: Portugália nem teljesítette hiánycsökkentési célját, Spanyolország pedig valószínűleg nem tudja lefaragni a deficitet a megszabott határidőre, a két ország nem tett hatékony lépéseket a helyzet javítására.

A túlzottdeficit-eljárás keretében az Európai Bizottság minden évben meghatározza az elérendő hiánycélt a fokozatos csökkentés jegyében. Portugália és Spanyolország azonban az utóbbi két évben túllépte a megszabott korlátot. A spanyol államháztartás hiánya például tavaly elérte a bruttó hazai termék 5,1 százalékát, jócskán meghaladva a 4,2 százalékos célt. Portugáliának tavaly 2,5 százalékra kellett volna leszorítania a hiányt, de 4,4 százalék lett.

Jeroen Dijsselbloem, az euróövezeti pénzügyminisztereket tömörítő testület elnöke közölte, hogy a bizottság valószínűleg elnézőbb álláspontra helyezkedik, ha Spanyolország és Portugália további hiánycsökkentő intézkedéseket foganatosít. Az ügyvezető spanyol kormánynak azonban kicsi a mozgástere az idei hiányt csökkentő lépések megtételére, a portugál kormányzati intézkedéseket pedig nem tartja elégségesnek Brüsszel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

INRI, 2016.07.12 20:46

Mario Draghi miatt volt görög csőd. A hazaárulók behívása és brexit elvonta a figyelmet a ECB hibát hibára halmozó döntéseiről.
Igazából Németországot kellene kizárni az unióból és menne a szekér nem a sárba csúszna.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

INRI, 2016.07.12 20:44

@Pegazus_a_borbarat: Miről beszél?...Anglia "pénze" benn van.
Ha meg lesz a kilépés onnantól nem lesz. Tudja! Idő sík...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pegazus_a_borbarat, 2016.07.12 20:22

Nocsak, máris hiányoznak a brit pénzek, amiből eltartották ezeket a csődországokat? És akkor még hol van Olaszország, Görögország... Ukrajna...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html