Nagy csapást szenvednek el a lengyelek

Miközben Lengyelországban a frissen bevezetett vasárnapi zárva tartásról cikkez a média, szép csendben elkezdtek bevezetni egy másik korlátozást is, amely sokkal jobban ki fogja borítani az embereket, mint a boltzár.
Barabás Júlia, 2018. március 20. kedd, 06:40
Fotó: Pixabay

A vasárnapi kereskedelmi tilalom árnyékában szép csendben életbe lépett Lengyelországban egy olyan törvény, amelyet a vasárnapi boltzárnál is jobban fognak utálni a lengyelek: az önkormányzatok dönthetnek arról, hogy este 22 óra és reggel 6 óra között betiltják a területükön a szeszes italok árusítását - adta hírül a Rzeczpospolita. Az önkormányzatok egy részében már dolgoznak is az új rendeleteken.

A változás alapja a józanság megtartása mellett, illetve az alkoholizmus elleni fellépésről szóló törvény módosítása. Az új lehetőség bevezetéséről azért döntöttek, mert az Állami Alkoholproblémák Megoldásának Hivatalát (PARPA) számos önkormányzat kérte arra, hogy tegye lehetővé a tilalom bevezetését.

A korlátozás minden kiskereskedőt érint, ugyanakkor nem vonatkozik a vendéglőkre, amennyiben a vendégeik helyben fogyasztják el az alkoholt. A jogszabály főleg a kisebb boltokat sújtja, amelyek általában 23 óráig tartanak nyitva és bevételük jelentős hányadát a szeszes italok értékesítése  hozza. A boltosok szerint a változás nyomán növekedni fog a fekete értékesítés.

Az alkohol fogyasztása néhány éve megközelítően azonos szinten áll Lengyelországban. Egy lakosra évente 3,2 liter tiszta alkohol jut, ehhez jön még 5,8 liter bor, ami egy kicsivel kevesebb, mint korábban. A sörfogyasztás kissé növekedve elérte 99,5 liter/év/személyt. Az egészségügyi minisztérium tervezi a sör reklámjának betiltását.

A fotó forrása: Pixabay

HOZZÁSZÓLÁSOK