Nagy csatára készül Orbán - ezt látják külföldön

A dolgok jelenlegi állása szerint a jövő évi parlamenti választások két főszereplője egy-egy nacionalista, bevándorlásellenes és alapvetően oroszbarát párt lesz Magyarországon. A Jobbik a kijózanodó Fidesz-szavazókra vadászik, miközben a magyarok Európa csúcsnacionalistái.
Komócsin Sándor, 2017. augusztus 14. hétfő, 11:48
Fotó: Napi.hu

Magyarország ráfordul a 2018. tavaszi parlamenti választások előtti agresszív kampányra, amely a várakozások szerint a kormányzó Fidesz és a hozzá hasonlóan jobboldali Jobbik harcát hozza majd - írja a Politico. Ha a baloldali és liberális ellenzék nem fog össze, akkor a meccs két nacionalista, bevándorlásellenes és jórészt oroszbarát párt közt dől el.

A két politikai erő ellentétes irányban mozog: miközben a Fidesz olyan stílust vett fel, amely a politikai szélsőségekre jellemző, a Jobbik minden erejével igyekszik a centrum felé, hogy kormányképes erővé váljon. Ezt a változást két idézettel támasztja alá a Politico cikke, amelyekből kiderült, hogy Magyarország etnikai sokszínűségét 2010-ben Vona Gábor Jobbik-elnök, míg 2017-ben Orbán Viktor miniszterelnök utasította el.

Fidesz-recept

Orbán attól tartott a 2015-ös migrációs válság kezdete idején, hogy a jobboldal széléről érhetik támadások a súlyos helyzet miatt - árulta el a nyugati hírportálnak egy neve elhallgatását kérő, vezető Fidesz-politikus. Ezért aztán az Orbán-kormány kerítést épített Magyarország déli határán és visszautasította, hogy részt vegyen az európai menekültelosztási kvótarendszerben.

Politikailag ez bölcs döntés volt - véli az idézett politikus, minthogy kizárta a Jobbikot abból, hogy hasznot húzzon a bevándorlással kapcsolatos félelmekből. Más ügyekben nem jellemezhető szélsőjobboldali pártként a Fidesz - véli az informátor, aki szerint ez csupán egy sajátos kelet-közép-európai keverék.

Orbán igazgatja magát

A kormánypárt bírálói nem így látják. Nem veszítik szem előbbi Orbán Horthy Miklós kormányzót fényező megjegyzését (miszerint regnálásának első szakaszában rendkívül pozitív történelmi szerepet játszott), a Soros György magyar származású üzletember elleni állandó támadást (miszerint a bábokként mozgatja a független civil szervezeteket és médiát), illetve Trianon rendszerszemléletű emlegetését sem.

Orbán ahhoz igazítja politikai nézeteit, hogy miről gondolja, hogy a legnagyobb társadalmi támogatást hozhatja neki - idézi a nemzetközi portál Jeszenszky Géza történészt, az Antall-kormány külügyminiszterét. Ahogy Nyugat-ellenes, az európai szolidaritást visszautasító politikájával sok szavazót veszít középen, úgy keres a szélsőjobbról támogatókat helyettük.

Mennyire meggyőző

Eközben a Jobbik mostanában olyan általános kérdésekre koncentrál, mint a kormányzati korrupció vagy az európai bérek bevezetése. Ezzel kerüli az identitáspolitikát. Vona szerint pártja kis radikális pártból kormányképes politikai erővé vált, miközben a Fidesz extremista párttá vált, amely bármire képes a hatalom megtartása érdekében.

Úgy tűnik azonban, hogy a szavazókat még nem sikerült meggyőznie erről. Legalábbis ezt olvassa ki a közvélemény-kutatási adatokból Hunyadi Bulcsú, a Political Capital elemzője. Szerinte nincs bizonyítéka a Jobbik erősödésének, aminek az az oka, hogy még mindig az ideológiai identitása és politikai jövője körüli belső konfliktusokkal küzd. Ennek jele például, hogy a napokban egy jobbikos parlamenti képviselő azt javasolta, zárják ki a választásokból azokat, akiknek nincs általános iskolai végzettségük.

Sikeres agymosás

A Fidesz az állami média teljes és a privát kézben lévő sajtóorgánumok szinte teljes birtoklásával sikeresen formálta át a népesség többségének gondolkodását. Mindez jól látszik a független közvélemény-kutatásokban.

A Pew Research Center 38 országban végzett 2017-es felmérése azt mutatta, hogy a magyarok az iraki, szíriai és más menekültekben látják a biztonságukat fenyegető fő veszélyt, miközben 2015 nyarát leszámítva nemigen láttak ezekből az országokból érkező embereket.

Ezzel szemben Olaszországban, ahol tényleg sok a menekült, az Iszlám Állam terrorszerveztet nevezték meg a fő veszélyforrásként az emberek, a szintén nagyon sok bevándorlót fogadó Görögországban pedig a globális gazdaságot tarják a fő ellenségnek.

Nagyon nacionalisták

A Pew egyik további kutatása, amelyet egy évvel az előbbit megelőzően végeztek, arra a következtetésre jutott, hogy a magyarok nacionalistábbak, mint más európai ország lakói. Arra a kérdésre, hogy fontos-e Magyarországon születni ahhoz, hogy valaki igazán magyar legyen, 52 százalékuk válaszolt igennel.

Az olaszoknál és a lengyeleknél 42-42, a franciáknál 25, a németeknél 13 százalék volt ez az arány. Erre a kérdésre csak a görögök adtak a magyarokéhoz hasonlóan nagy arányban igen feleletet: a megkérdezettek fele szerint helyben kell születni ahhoz, hogy valaki igazán görög legyen.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gyurta, 2017.08.16 14:03

@krix2:
Nyaló fiú, nem tetszik valami?
Orbán belefullad a Csele patakba, képletesen persze, hadai megsemmisítő veresége után.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix2, 2017.08.16 09:35

@gyurta:
A seggnyalásra a lipsi haverjaid már megadták a választ:
A.) Európai Unió
B.) Oroszország
https://888.hu/article-csattanos-valaszt-kapott-az-lmp-a-sivalkodasra

Ti csak e 2 segget ismeritek...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gyurta, 2017.08.15 21:23

@kartacs:
Készülsz az újabb seggre amelyet nyalnod kel?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2017.08.15 11:39

@kartacs: nézd má', közelednek a választások.... megjött az egyik főnarancs... :DDD mikor Ön elkezd írogatni, tudom hogy éven belülre kerültünk a választásokig... :DDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2017.08.15 10:01

megalapozatlan, hogy orbán helyett más ne tudná elirányítani az országot, Bajnai eltudta pl., még azt is bevállalta, hogy akire utólag kiderült saját csapatából megalapozatlan gyanú is merült, kivizsgáltatta, Gyurcsány meg még saját pártjának is ellent mert mondani, és Medgyessy pénzszórási akcióját is le tudta állítani sok mindent épített, jó a devizahiteles cunamival semmit sem kezdett, de nem volt az EU-s bőségszaru se, amit orbán szétszór a levegőbe,és alatta zuhanyozik bandájával.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html