BUX

Nagy csatát vívhat Orbán a mai EU-csúcson

Szikrázó összecsapások várhatók az Európai Unió vezető politikusainak mai csúcsértekezletén a körül a javaslat körül, amely beleszólást engedélyezne Brüsszelnek a tagországok gázszerződéseibe. Orbán Viktor magyar kormányfő az egyik tábor frontharcosa lehet.

Napi.hu, 2015. március 19. csütörtök, 09:25

Mélyen megosztottak az Európai Unió tagállamai abban a kérdéseben, hogy miként kellene kezelniük a Gazprommal kötött szerződéseiket. Együtt lépjenek-e fel az orosz gázmonopóliummal szemben vagy továbbra is egyenként alkudozzanak vele? A tagállamok első embereit tömörítő Európai Tanács csütörtökön kezdődő csúcsértekezletének ez lesz az egyik legfőbb vitatémája, miután az Európai Bizottság (EB) konkrét javaslattal áll elő a közös fellépésre vonatkozóan - derül ki a Financial Times (FT) cikkéből.

A tervezet szerint az EB ellenőrzési jogot kapna a tagországok gázszerződései felett. Ez elvileg lehetővé tenné, hogy kiszűrje az inkorrekt - túlságosan magas - gázárakat, illetve az olyan egyezségeket, amelyek ellenkeznek az uniós joggal. Az EB ezzel a megoldással meg akarja akadályozni, hogy a Gazprom visszaélhessen paci erőfölényével.

Egy tipikus példája ennek, hogy Litvánia - amely teljesen kiszolgáltatott az orosz gáznak - négy évvel ezelőtt még harmadával fizetett többet ugyanazért a gázmennyiségért, mint Németország. A Gazprom, amely Európa gázszükségletének 30 százalékát szállítja, tagadja, hogy visszaélne túlsúlyával.

Orbán

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke teljes mellszélességgel támogatja az EB javaslatát, ám a tagországok egy csoportja, élükön Magyarországgal ellenzi az ötletet. A hangos "ellenzék" soraiban található még Csehország és Szlovákia is. Az EU vezetői úgy tekintenek az elképzelésre, mint amely további lépést jelentene az európai energiaunió kialakítása felé. A közös energiapiactól az árak csökkenését és az ellátás biztonságának javulását várják.

Az FT birtokába került állásfoglalás-tervezet szerint a csúcsértekezletlen arról fognak vitatkozni a felek, hogy a tagállamok bevonják-e az EB-t "minden olyan megállapodás megkötésébe, amelyben egy külső szállítóval aláírt szerződés érintheti az EU energiabiztonságát". Lengyelország a legnagyobb támogatója a javaslatnak, mert úgy érzékeli, hogy Moszkva igyekszik erősíteni befolyását Kelet-Közép-Európa felett.

Budapest, amely Orbán Viktor miniszterelnöksége alatt szorosabbra fűzte kapcsolatait az orosz vezetéssel, ezzel szemben nagyobb rugalmasságot akar a szerződéskötésben. A magyar fővárosból epés megjegyzések éreznek az egységes uniós energiapiaccal kapcsolatban. Orbán világossá tette, hogy a nemzeti szuverenitás megsértését látja ebben.

Tusk

A Gazprom számos európai vásárlójának tisztviselői háttérbeszélgetéseken elismerik, hogy kormányaik attól tartanak, Moszkva dühösen reagálna arra, ha Brüsszel belenézne a szerződéseibe. A nyilvánosság előtt azonban arról beszélnek, hogy az európai ellenőrzés technikai problémákat vet fel, továbbá sértheti a világ országainak szabadkereskedelméről szóló megállapodásokat.

Brüsszeli tisztviselők forró vitára számítanak a csúcson, amelynek végén ködös fogalmazás válthatja fel a határozattervezet jelenlegi szövegét. Ezt aztán hosszas iszapbirkózás követheti a végrehajtás jogi és intézményi részleteiről.

Tusk azonban nem akarja, hogy felvizezzék a javaslatot, mivel az már így is sokkal puhább az eredeti terveknél. Lengyelország azt remélte, hogy a kelet-közép-európai gázvásárló államok egy csoportba tömörülhetnek, megoszthatják egymással információikat, egy csomagban nagyobb gázmennyiséget vásárolhatnak, ami megerősítette volna alkupozíciójukat a Gazprommal szemben.