Úgy tűnik, hogy a brit kormány tagjainak legalább egy része nem érti, hogy Nagy-Britanniának garantálnia kell az európai uniós vendégmunkások befogadását és hozzá kell járulnia az EU költségvetéséhez, ha részese akar maradni az egységes gazdasági térségnek - fejtegette a Bloomberg tudósítása szerint Tomas Prouza, a cseh kormány EU-ügyekben illetékes államtitkára.

A londoni kormánynak ezek a tagjai nem fogják fel vagy úgy tesznek, mintha nem jutna el tudatukig, hogyan mennek a dolgok az EU-ban, és vonakodnak elfogadni, amit a hozzáértő tisztviselőik ezzel kapcsolatban mondanak nekik. Ennek eredményeként jönnek ellentmondó jelzések a brit fővárosból.

Fejezzék be!

Az uniós vezetőket időnként frusztrálja, amit Londonból hallanak - folytatta a szigetország vezetőinek ostorozását. Be kellene fejezniük bizonyos dolgokat. A diplomácia alapja a viszonosság, ezt meg kellene érteniük. Prouza része annak a többnemzetiségű szakértői csapatnak, amely azon dolgozik, milyen választ adjon az EU a Brexitre.

Elismételte azt az EU-s álláspontot, miszerint a brit bankok nem tarthatják meg az úgynevezett passporting jogosítványát, amely lehetővé teszi nekik, hogy szabadon nyújtsanak szolgáltatásokat az európai devizapiacokon. Részben ez a lehetőség alapozta meg a londoni bankok kiemelkedő szerepét a világ pénzpiacain.

Nehogy azt képzeljék már!

Nem gondolhatják komolyan a britek, hogy megtarthatják ezt a jogot az euróval kapcsolatban, ha a Bank of England kikerül az Európai Központi Bank és az Európai Bankfelügyeleti Hatóság felügyelete alól.

Miért tenné lehetővé az unió pénzügyi vezetése olyan bankoknak a passportingot, amelyekről azt sem tudja, hogy rendesen ellenőrzik-e őket? - tette fel a költői kérdést már-már arra utalva, hogy bizonyos "gyanús", az unión kívüli, harmadik világbeli országok pénzügyi szolgáltatói nehogy már itt sertepertéljenek.

Ugyan, kérem!

Nagy-Britannia megmakacsolta magát - véli a cseh politikus. Szerinte nem lehetséges egyszerre tárgyalni a Brexitről, illetve a szigetország és az uniós tagállamok új, kétoldalú kereskedelmi kapcsolatairól. Márpedig ez azt jelenti, hogy az előbbivel kapcsolatos kétéves egyeztetés után a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályrendszere lép életbe a felek között, ami lehetetlenné teszi az eddigi könnyű üzletelést.

Véges ám a türelem!

Kemény Brexitre számíthatunk - véli a cseh politikussal összhangban Marcel Fratzscher, a német DIW gazdaságkutató intézet vezetője. Más szóval egy olyan válásra, amelynek a végén a britek elvesztik a szabad bejárást az egységes piacra, akárcsak a passportingot.

Prouza mindezt kiegészíti még azzal, hogy a legtöbb európai ország csalódottan vette tudomásul, hogy Theresa May brit miniszterelnök csak 2017-ben akarja benyújtani országa kilépési kérelmét az európai alapszerződés 50. cikkelyének megfelelően.

Szerinte ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a jövő év márciusában esedékes uniós csúcsértekezletig várják a válás kezdeményezést. Ha ennél tovább nyúlik a dolog, akkor a Brexittel kapcsolatos bizonytalanság komoly károkat okozhat az európai gazdaságnak, ezért a britek elvesztenék (volt) uniós partnereik jóindulatát.