Nagy cselt eszelt ki az EU: keblére öleli az ellenséget

Európa vezetői azt szeretnék, ha Alekszisz Ciprasz és pártja, a baloldali Sziriza nyerné a hét végi görögországi választásokat. Úgy gondolják, hogy ha hatalom marad a radikális politikus, akkor kézben tudják tartani, míg ha nem, akkor bajt keverhet.
Napi.hu, 2015. szeptember 16. szerda, 19:15
Fotó: Napi.hu

Különös szövetség látszik szövődni a szeptember 20-ai görögországi választások előtt. Az európai vezetők annak a kormányfőjelöltnek a győzelmében bíznak, akit az év első felében legszívesebben megbuktattak volna - derül ki a Bloomberg cikkéből. Alekszisz Ciprasz, aki 2015 januárja és augusztusa között vezette az országot, nemrégiben még a hitelezők legfőbb "ellensége" volt.

A Nemzetközi Valutaalapról azt mondja, hogy bűnszervezet és támogatta azt a követelést, amely szerint Németországnak további jóvátételt kellett volna fizetnie Görögországnak a második világháborúban okozott károkért. Most azonban egy sajátos, kicsavart logika alapján őt látnák szívesen az új athéni kormány élén.

Nincs tét?

Látszólag nincs tétje a hétvégi szavazásnak, ugyanis csak akkor van értelme az egésznek, ha az új vezetőség és Európa erős emberei meg tudnak állapodni egy nagyon egyszerű kérdésben: nincsenek további patthelyzetek. Vagy elfogadtatják a görög társadalommal az ország költségvetését gatyába rázó, fájdalmas intézkedéseket, ami lehetővé teszi, hogy az ország az eurózóna tagja maradjon, vagy elutasítják a megszorításokat, visszatérnek a drachmához, de cserébe visszanyerik a teljes szuverenitást gazdaságpolitikájuk felett.

Elvileg a hét végén nem erről az alternatíváról szavaznak a görögök. Mind Ciprasz, a baloldali Sziriza elnöke, mind győzelemre szintén esélyes ellenfele, a konzervatív Új Demokráciát irányító Vangelisz Meimarakisz támogatja a harmadik segélycsomagot. Kettejük hét eleji vitáján nem is akartak erről beszélni, mindent elkövettek azért, hogy azon vitázzanak: melyiküknek halványabb a korábbi politikai teljesítménye.

Jobb helyen, jobb időben

Ha egy olyan országról lenne szó, amelynek politikai közössége kevésbé polarizált, azaz ha egészségesebb demokrácia működnek Görögországban, akkor a két vezető politikai erő nagy koalícióban kormányozhatná át az országot a veszélyes vizeken. Közös felelősséget vállalnának az immáron mindkettejük által elfogadott megszorításokért. Meimarakisz éppen erre tett javaslatot, amit Ciprasz visszautasított.

És valószínűleg az utóbbinak van igaza. Ha ugyanis ketten együtt kezdenék sanyargatni a görög népet a saját érdekében, persze, akkor előretörtének a nem pusztán radikális, hanem szélsőséges politikai erők. Akkor szélső jobb és bal pártok kovácsolhatnának tőkét a megszorítások elutasításából.

Ebben a lehetőségben bújik meg az az okoskodás, ami Ciprasz támogatására ösztönzi Görögország hitelezőit. Ha veszítene, akkor pártja minden bizonnyal visszatérne a hitelcsomag elutasításához, miután amúgy is csak fél szívvel támogatja azt, ami újra áldatlan állapotokhoz vezetne a belpolitikában. Ezzel szemben Meimarakisz és az Új Demokráca minden bizonnyal a vereség ellenére is feltétlenül európárti maradna, mint ahogy eddig is az volt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Helianthus, 2015.09.16 19:44

,,Úgy gondolják, hogy ha hatalom marad a radikális politikus, akkor kézben tudják tartani, míg ha nem, akkor bajt keverhet."

Érdekes a háttérhatalmi fogalmazási gyakorlat. Még az EU menti meg Görögországot Ciprasztól, ha őt a hatalomba emeli. Aki ezt kitalálta,
az az EU népeit valóban korlátoltak gyülekezetének tartja. Azt mindenki tudja, hogy Ciprasz saját népének árulója, aki már elszakíthatatlanul a hitelezők eszközévé vált az egész Görögország készülő lenyúlásában.

Az EU végzetes hibája, hogy még akkor is más népek vagyonának lenyúlásán töri a fejét, amikor már az iszlám a hátába készül vágni a kést.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

senkalfonz, 2015.09.16 19:32

Vajúdtak a napi ügyeletes agymenői és csak erre futotta!! A görög költségvetés már ebben az évben is pluszos azaz többlete van,csak ez nem elég a hatalmas hitelek visszafizetéséhez.Erre mit tesznek a "nagyokosok" még nagyobb megszoritást erőszakolnak rá ,az éppen felállni készülő görög gazdaságra. Ebből egyenesen következik,hogy a görögök igyis képtelenek lesznek a törlesztésre,mert nem lesz miből! Az EU-nak nincs esze hiába sugallja a cikkiró a cimben. Továbbra is erős a sziriza támogatottsága ,ezért a választások után lesz mitől főjön a fejük az eu "eszei"-nek!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html