Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa a Welt am Sonntag című lapban közölt interjúban azzal kapcsolatban, hogy a Fidesz - a CDU-val együtt - az Európai Néppárt (EPP) tagja, és vannak arra irányuló követelések, hogy a Fideszt zárják ki az Európai Unió (EU) jobbközép pártjait összefogó pártcsaládból, azt mondta, hogy "európai szinten is létezik párton belüli demokrácia, és nem kell mindenkinek mindig egyetértenie mindenkivel".

A Bundestag elnöke kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy Angela Merkel miért utasította vissza azt a néhány hónapja tett javaslatát, hogy a közép- és kelet-európai EU-tagországokkal folytatandó konstruktív pártbeszéd érdekében vonják vissza a viták középpontjából a menekültek tagországok közötti elosztásának ügyét - íra az MTI.

Szavai szerint "végtére is" Emmanuel Macron francia elnök "tett egy javaslatot a héten" arról, hogy miként lehet véget vetni ennek a "megmérgezett vitának". Elképzelése szerint az EU-s forrásokból külön támogatást kellene adni a sok menekültet befogadó településeknek, vagyis nem büntetni kellene a menekültek elosztásának ügyében, hanem jutalmazni.

Ki kell alakítani egy új EU-s menekültügyi rendszert, méghozzá olyan rendszert, amelyben valamennyi tagországban egységes eljárások alapján kezelik a menekültek ügyeit, és egységes ellátásban részesítik őket. Ennek biztosítása előtt nincs is értelme a menekültek kvótákon alapuló elosztásának, mert a például Lengyelországban elhelyezett menekültek gyorsan átmennének Németországba - mondta Schäuble. Az egységes eljárás és ellátás bevezetéséig pedig "el kell fogadnunk, hogy Európa nagy különbözőséget is jelenti", így például "a lengyelek más tapasztalatokkal rendelkeznek mint mi, és másképp viszonyulnak a dolgokhoz".

Németország újraegyesítése után "mi sem küldtünk annyi menedékkérőt az új tartományokba, amennyit az egyenletes elosztás alapján kellett volna", mert ezekben a tartományokban - a volt NDK területén - "a lakosság még nem szokott hozzá az idegen emberekhez".

Európa csak akkor lehet sikeres, ha "elszánt előrehaladás" igénye összekapcsolódik azzal a hajlandósággal, hogy "ne lépjünk fel arrogánsan a más tapasztalatokkal rendelkezőkkel szemben" - mondta Wolfgang Schäuble, hangsúlyozva, hogy őket "nem kioktatni, hanem meghallgatni" kell.