A Mercedes-Benz a világ eddigi legjelentősebb kísérletsorozatát végzi a drónok felhasználásával áruszállításra - derül ki a Bloomberg tudósításából. A pöttöm gépek a Zürichben lefolytatott teszteken száz felszálláson és leszálláson vannak túl, amelyeket baleset nélkül teljesítettek. A központi raktárból pontosan oda érkeztek, ahova várták őket.

Sikeres tesztek

A rendszerben 50 vásárló adott fel rendeléseket a svájci Siroop internetes boltban a "légi posta szolgáltatást" választva, ami azt jelenti, hogy a vevő egy napon belül megkapja a kiválasztott kisebb árucikkeket az őrölt kávétól a mobiltelefonig. Ezt követően drónokra rakták a termékeket, amelyek a város négy kijelölt pontjára szállították el azokat, nagyjából 17 kilométert megtéve a kijelölt légi folyosón.

Az út végén Mercedes Vito kisteherautók tetején szálltak le, majd ez a jármű fejezte be a termékek kiszállítását a megrendelőkhöz. Az autógyártó részéről a kísérletet koordináló Corinna Elosge azt mondta a hírügynökségnek, hogy rendkívül elégedettek a próbákkal. Technikai oldalról megbízhatóan, biztonságosan tudták lebonyolítani a szállításokat. A miniatűr helikoptereket az amerikai Matternet vállalat szállította (képünk illusztráció).

Sokat szánnak rá

A Mercedes-Benz tulajdonosa, a Daimler tavaly jelentebbe be, hogy 500 millió eurót szán egy olyan kézbesítési rendszer létrehozására, amelyben drónokat is felhasználnak az áruk továbbítására. Ezzel próbálnák kihasználni az online kiskereskedelem gyors fejlődését. Az Amazon.com internetes áruház és a 7-Eleven kiskereskedelmi lánc hasonló drónkísérleteket végzett az elmúlt egy évben.

A Mercedes hibrid rendszere, amely kombinálná a légi és a földi szállítást, azt ígéri, hogy felére csökkenthetik a küldemények végső házhoz szállításának költségét. Igaz ugyan, hogy a drónok nem a vásárló ajtaja elé teszik le az árut, ám a segítségükkel így is el lehet kerülni nagyvárosok csúcsforgalmát.

A hatóságnál a labda

A fő kérdés az, hogyan alakul a drónok használatának szabályozása. A Mercedes azt szeretné, ha már a jövő évben további kísérleteket folytathatna az újfajta kiszállítási rendszerrel, ám ez azon múlik, hogy a hatóságok milyen feltételekkel engedélyezik az áruhordozó drónok repülését, ha egyáltalán engedélyt adnak erre. A vállalat kész megosztani az idei teszteken szerzett tapasztalatait az illetékes állami szervezetekkel.

A nyitókép forrása: Pixabay.com