Nagy dobásra készül Kína

Kína a következő öt évben 750 milliárd dollárt (több mint 215 ezer milliárd forint) tervez befektetni külföldön - jelentette be Csang Kao-li, az ázsiai ország miniszterelnök-helyettese szombaton a dél-kínai Hainan szigetén évente megrendezett gazdasági konferencia, a Boao Fórum Ázsiáért (BFA) megnyitóján.
Papp Zsolt, 2017. március 25. szombat, 14:52
Fotó: Pixabay

A politikus hozzátette, hogy hazája így nettó befektető lesz, hiszen a következő ötéves időszakban külföldről várhatóan ennél kevesebb - mintegy 600 milliárd dollár (172 ezer milliárd forint) - befektetés érkezik az országba.

Csang arról is beszélt, hogy a következő öt évben Kína 8 ezer milliárd dollár értékben fog termékeket importálni, ráadásul a világ idegenforgalmi szektorának is az egyik nagy hajtóereje lesz, mivel állampolgárai 700 millió külföldi utat fognak megvalósítani az említett időszakban - írta az MTI.

A kínai kormányfőhelyettes kifejtette, hogy a "nagy országoknak nem szabad megbontaniuk a stratégiai egyensúlyt a saját érdekeikért", ehelyett el kell ismerniük felelősségüket a világbéke terén, a nemzetközi ügyekben pedig konstruktív szerepet kell játszaniuk.

A 2002 óta megrendezett - "ázsiai Davosként" is emlegetett - fórum mottója idén a "Globalizáció és a szabad kereskedelem", amellyel Kína a gazdasági liberalizmust ösztönözve igyekszik szembehelyezkedni az Egyesült Államok vagy épp az Európai Unió részéről megfigyelhető protekcionista tendenciákkal.

Hszi Csin-ping kínai elnök a konferencia résztvevőinek üzenetet küldött, amelyben kifejezte azon óhaját, hogy a jelenlévők, köztük kínai és a régió más országainak üzletemberei, közösen mozdítsanak elő egy "dinamikusabb" és "fenntarthatóbb" globalizációs folyamatot. A Boao Fórum Ázsiáért (BFA) az alapítók szándéka szerint a regionális gazdasági integrációt, az egyes ázsiai országok gazdasági fejlődését kívánja elősegíteni.

HOZZÁSZÓLÁSOK