Nagy dobásra készülnek a lengyelek

A lengyel kormány mer nagyot álmodni: most úgy tervezik, hogy az önállóan finanszíroznák az adófizetők pénzéből az ország első atomerőművének felépítését.
Barabás Júlia, 2017. augusztus 19. szombat, 16:00
Fotó: Napi.hu

A lengyel energiaügyi miniszter, Krzysztof Tchórzewski fontos nyilatkozatot tett a lengyelországi atomerőmű kérdésében. Szerinte a komplex építkezést az ország egyedül fogja finanszírozni, ugyanakkor a technológiára közbeszerzést írnak ki - tudósított a onet.pl.

Tchórzewski szerint Lengyelország a jelenlegi becsléseik szerint gazdaságilag olyan helyzetben van, ami lehetővé teszi, hogy egyedül finanszírozzon egy ilyen gigantikus projektet. A miniszter határozottan kizárta egy differenciált, hitelt is tartalmazó szerződés megkötését.

A technológia alkalmazása tárgyalások kérdése, ezt a lehető legnormálisabb közbeszerzés útján oldjuk meg - hangsúlyozta. Ugyanakkor arról nem szólt, hogy mikor születhet meg a végső döntés az építésről. Ez azért érdekes, mert májusban még azt kommunikálta a kormány, hogy a döntést 2020-ig meg kell hozni.

Az energiai minisztérium egy éve jelentette be, hogy folyik egy 1000 megawatt kapacitású atomerőmű építésének előkészítése. (Ez a paksi erőmű áramtermelési képességének a fele.) A létesítménynek tíz év alatt kellene elkészülnie. A tárca egyben bővítené a szénnel működő hőerőművek kapacitását is.

HOZZÁSZÓLÁSOK