A Johannesburgban pénteken kezdődő konferencián számos afrikai ország államfője részt vesz, és ott lesz Hszi Csin-ping kínai elnök is. A hitelkönnyítésen kívül megfigyelők szerint az afrikaiak szorgalmazni fogják, hogy a kínai vállalatok az infrastruktúrán kívül exportképes feldolgozó ipari vállalatokba is ruházzanak be a kontinensen, amely Kína fontos nyersanyagforrása.

Az állami tulajdonban lévő kínai cégeket egyre több bírálat éri amiatt, hogy Kínából hozott munkaerővel valósítanak meg többnyire útépítési, bányaipari vagy kórházépítési programokat Afrikában, miközben kiszivattyúzzák a forrásokat, és keveset hagynak a helyi gazdaságokban. Peking változtatni akar ezen a megítélésen, és saját gazdaságának lassulása ellenére várhatóan újabb pénzügyi és kereskedelmi javaslatokkal áll elő.

Kína az afrikai kontinens legnagyobb kereskedelmi partnere, a forgalom kínai statisztikák szerint 2014-ben elérte a 220 milliárd dollárt. A londoni BMI Research kutatóintézet úgy becsli, hogy a kínai beruházások értéke a múlt év végén 32,4 milliárd dollárra rúgott. Az utóbbi két évben Kína 32 milliárd dollár kölcsönt folyósított afrikai országoknak.

Több afrikai ország valószínűleg kezdeményezni fogja a hitelek átütemezését, miután a fémek és az olajárak magukkal rántották valutáik árfolyamát is, és a kínai hitelek gyakran nyersanyagipari megállapodásokhoz vannak kötve - mondta Martyn Davies, a Deloitte területi igazgatója.

A kínai beruházások dinamikája azonban veszít lendületéből. A pekingi kereskedelmi minisztérium adatai szerint az első fél évben a kínai közvetlen befektetések összege 1,19 milliárd dollár volt Afrikában, 40 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A kínai beruházási ciklus érett fázisába lépett (.....) és hosszabb távon Kína az infrastrukturális beruházások terén Afrika felől ismét a fejlett piacok felé fordul - véli Francesca Beausang, a BMI Research kutatásvezetője.