Nagy dolgokra készül Törökország és Kína

Kiváló gazdasági együttműködési lehetőségeket kínál Törökországnak Kína egyre növekvő gazdasági ereje - mondta a török-kínai gazdasági fórumon Qian Bo Kína törökországi nagykövete.
Domokos Erika, 2017. november 3. péntek, 20:29
Fotó: Pixabay

A nagykövet beszédében reményét fejezte ki, hogy mihamarabb megállapodásra jutnak két nagy együttműködési projektről folyó tárgyalásokon, a kelet-törökországi Kars városát a nyugat-törökországi Erdine várossal összekötő nagysebességű vasútvonal, valamint az ország harmadik atomerőművének a megépítése ügyében - írja az MTI.

Kína Törökország második legnagyobb kereskedelmi partnere volt 2016-ban, a két ország közötti kereskedelmi forgalom az idei év első kilenc hónapjában már elérte a 15,94 milliárd dollárt.

Az Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) törökországi érdekeltsége, a piaci tőkeértékét tekintve legnagyobb törökországi kereskedelmi bank az ICBC Turkey a két ország közötti kereskedelmi forgalom saját devizában történő lebonyolításának elősegítése érdekében szerződést kötött az isztambuli tőzsdével kínai jüan és török líra határidős kontraktusok jegyzéséről.

Kína bruttó hazai terméke az idén várhatóan eléri a 12 ezer milliárd dollárt, ami a második legnagyobb nemzetgazdaság rangját jelenti számára. A világgazdasági növekedéshez pedig Kína több mint harminc százalékkal járul hozzá az idén - mondta Kína törökországi nagykövete.

Az elkövetkező öt évben Kína 8 ezer milliárd dollár értékben importál majd javakat, 600 milliárd dollár közvetlen külföldi befektetést fogad, és 750 milliárd dollárt fektet majd be külföldön, miközben 700 millió polgára látogat majd külföldre.

A kép forrása: Pixabay

HOZZÁSZÓLÁSOK