A közös európai valutát használó országok éves inflációja 0,5 százalékra csökkent májusban az áprilisi 0,7 százalékról. Úgy tűnik, bejött Mario Draghi, az ECB elnökének számítása, aki azzal kalkulált, hogy a húsvéti költekezés tartotta meg az áremelkedést áprilisban, amely ezért májusban tovább csökkenhet a pénzromlás üteme. Az Eurostat ezzel egyidejűleg nyilvánosságra hozta friss munkanélküliségi adatait is - derül ki a BBC tudósításából.

Az eurózóna munkanélküliségi rátája hangyányival mérséklődött: az áprilisi 11,8 százalékról májusban 11,7 százalékra morzsolódott le. A munkanélküliek számáról csak áprilisi adatot közöltek. Eszerint az év negyedik hónapjában 18,75 millió ember keresett állást az övezetben. Március és április között mindössze 76 ezerrel mérséklődött az munkanélküliek száma. A legjobb helyzetben Ausztria van, ahol a munkanélküliségi ráta mindössze 4,9 százalék. Németország a második 5,2 százalékkal. A skála túlsó végén Görögország áll 26,5 százalékos, illetve Spanyolország 25,1 százalékos adattal.

Lépniük kell

A magas munkanélküliség csak tükre az eurózóna halovány gazdasági növekedésének. A GDP az év első három hónapjában csupán 0,2 százalékkal volt magasabb a 2013. negyedik negyedévinél. Az infláció folyamatosan gyengült az elmúlt évben, ezért folyamatosan nőtt a defláció veszélye. Az árak csökkenése fogyasztásuk elhalasztására ösztönözné a vásárlókat és beruházásaik halogatására a vállalatokat, ami agyonütné a növekedést. A közgazdászok ezért a gazdaság ellenségei között tartják nyilván a deflációt.

A friss adat nyomán az elemzők már csupán azt találgatják, milyen ellenlépéseket tehet az ECB. Lehetséges, hogy negatív kamatrátát határoznak meg a bankok jegybanki betéteire, vagy még lejjebb viszik a 0,25 százalékon álló alapkamatot, vagy másként növelik a bankok likviditását. Az európai jegybank alábecsülte az európai gazdaságot fenyegető deflációs veszélyt, ezért itt az ideje, hogy változtasson ezen, és szokatlan monetáris politikai eszközökhöz folyamodjon - mondja Dominic Rossi, a Fidelity Worldwide Investment befektetési cég vezető elemzője.

Az infláció nagyon alacsony a legtöbb fejlett gazdaságban és tovább esik - mondta Nouriel Roubini közgazdász professzor a HVCA budapesti konferenciáján. Ez részben arra vezethető vissza, hogy az piacokon sok a felesleges kapacitás, részben arra, hogy a munkaerőpiac csak lassan erősödik, ezért a bérek sem emelkednek. Emellett a nyersanyagárak is esnek, ami szintén hozzájárul az alacsony inflációhoz.