BUX
38643

Nagy fekete pont kerülhet a Microsoft fejére

Elhagyják a nagy cégek a szoftverrendőrségnek csúfolt BSA-t.

NAPI, 2011. január 19. szerda, 12:04

A Business Software Alliance (BSA) arról híres, hogy a számítástechnikával foglalkozók széles köre a Microsoft privát rendőrségének tartja, amelynek segítségével üldözi a programjait licenc nélkül letöltő felhasználókat. A világ legnagyobb szoftverfejlesztője ezzel tolja el magától azt a rossz imázst, amit az ismétlődő perek és a felhasználók kioktatása vetítenek rá - írja a techringts.org hírportál.

A BSA ráadásul körülbelül 2008 óta bővítette profilját, lobbi szervezetként is működik, amelynek például olyan ötletei támadnak, mint hogy a szoftverszabadalmakat fel kellene venni az európai standardok közé. Az ilyen, a cégek kezét megkötő javaslatok nyomán valószínűsíthető, hogy nem nő a BSA népszerűsége, ám erre csak a szervezet tagságának változása szolgáltat egzakt bizonyítékot.

A 2008-as és a 2010-es listát összevetve kiderül, hogy feladta BSA-tagságát az EMC, az IBM, a HP és az SAP is. Az IBM korábban elhagyta a hasonló profilú CompTIA szervezetet is, amelyet a Microsoft egyik öklének tartanak. Úgy tűnik, az ágazat nagyjai sajátos módon - mintegy magára hagyva a túlzott befolyása alá kerülő szervezetekben - "kiközösíthetik" a Microsoft.