Az euró erősödése a dollárral szemben megállt, miután a közös európai valuta a német és az amerikai államkötvények hozamemelkedése nyomán erőre kapott amerikai "kollégájával" szemben. Az euró izmozása megrángatta a piacokat és arra ösztönözte a befektetőket, hogy gondolják újra az európai deviza értékvesztésére játszó üzleti pozíciójukat - kezdi valutapiaci elemzését a CNBC. Az euró mély gödröt járt meg az év eleje óta.

Miután az Európai Központi Bank (ECB) márciusban bejelentette, hogy elindítja ezermilliárd eurós nagyságrendű kötvényvásárlási programját, 1,04 dollár/eurós árfolyammal padlót fogott a közös európai valuta. Azóta azonban a visszaerősödésnek kedveztek a körülmények: az európai kötvényhozamok az eladásokat jelző emelkedő pályára álltak és kiderült, hogy a Görögország finanszírozásáról folyó tárgyalások nem hoznak gyors eredményt. (A görögök mint gyenge láncszem kiesése az euró "kosarából" növelné az európai valuta erejét.)

Hosszabb távú ciklusok

A hosszabb távú befektetésekkel foglalkozó alapkezelők azonban arra számítanak, hogy újrakezdődik a gyengülés a május közepére kialakult 1,12 dollár/eurós szintről. Az egy az egyes átváltási arány kialakulása továbbra is benne van a pakliban. Miközben az ECB monetáris enyhítése most indult, az amerikai Fed leépíti a sajátját - ez eddig is hozzájárult a dollár erősödéséhez a világ többi nagy devizájához képest.

Miután a piac arra számít, hogy a Fed elkezdi emelni az alapkamatát - a legtöbb elemző szeptemberre várja az első lépést -, sokan veszik biztosra, hogy a dollár ismét erősödni fog. A hosszabb távú trendek alapján, a három-négy éves ciklusokban a 20-30 százalékos erősödés tűnik normálisnak. Innen nézve az eddig elért 15 százalékos értéknövekedés hagy helyet a további változásnak - mondja Mihir Worah, a Pimco befektetési alap vezető elemzője.

Mindenki felsorakozik

Szerinte további 5-10 százalékos erősödés még benne van a dollárban, ezért 1 dollár/eurós, illetve 125 jen/dolláros árfolyamot várnak a Fed szigorítását követő időszakra. Mark Haefele, a svájci UBS vagyonkezelő részlegének befektetési vezetője 1,08 dollár/eurós átváltást jósolt a következő hat hónapra előretekintő prognózisában. A múlt héten zárta azokat a pozícióit, amelyekben alulsúlyozta a közös európai valutát amerikai társával szemben.

Hozzájuk hasonló változásokra számít Cormac Weldon, az Artemis alapkezelő vezetője, aki úgy véli, hogy a Fed gyengéden kezdi majd emelni a hitelköltségeket. Az év végére csak egy százalékpontos szigorítást vár. A Deutsche Bank elemzői azért értenek egyet ezzel, mert az első negyedévben az európai kötvényhozamok változása és a vártnál gyengébb negyedéves amerikai gazdasági adatok gyengítették a dollárt, ami változni fog.