Egyre nagyobb idegességgel várják Cleveland lakói és hatóságai az amerikai republikánus párt jövő heti négynapos konvencióját. Az USA-ban az elmúlt napokban elharapódzott erőszakos faji villongások csak fokozták az aggodalmakat amiatt, mit hozhat a Donald Trump ingatlanmágnás elszánt hívei és ádáz ellenfelei közti vita a város utcáin - írja a CNN.

Trump nem tagja a pártnak, de az elmúlt egy év előválasztási csatározásaiban fölényesen elverte összes "hivatalos" ellenfelét. A konvencióra érkező delegáltak az érvényben lévő szabályok szerint kötelesek arra a jelöltre adni a voksukat, akinek a szavazóit képviselik, így az üzletembernek elvileg meg kellene kapnia a többséget ahhoz, hogy ő legyen a republikánusok elnökjelöltje.

Nagy felhajtás lesz

Az ingatlanmágnás azonban populista kijelentéséivel és ellenfelei sértegetéseivel magára haragította az USA faji kisebbségeit, a nőket, a republikánus elitet és a párt mérsékelt tagságát is. Így hívei nem kis táborával szemben hasonlóan nagy ellentábor alakult ki.

A clevelandi pártgyűlésre 50 ezer látogatót várnak a városba. Jelentős részük azért utazik oda, hogy Trump mellett van ellen tüntessen. Ezektől a csoportoktól nem idegen, hogy az egymás elleni fizikai fellépéssel adjanak nyomatékot véleményüknek.

A helyzet nehezíti, hogy Ohio államban, amelynek Cleveland a fővárosa meglehetősen megengedőek a fegyverviselési szabályok. Nem véletlen, hogy bő három négyzetkilométeres biztonsági zónát alakítottak ki a tanácskozás helyszíne körül, ahova még szúró- és vágóeszközöket sem lehet bevinni.

Készültség

A város rendőrkapitánysága ellen éppen vizsgálatot folytat az igazságügyi minisztérium, mivel még 2014-ben abba a gyanúba keveredett, hogy rendőrei indokolatlanul erőszakos magatartást tanúsítottak egyes esetekben. Ettől függetlenül erős a készültség: a város 50 millió dollárt kapott a biztonság megerősítésére a szövetségi kormánytól. Ennek felét 2000 gumibotra és védőruházatra költik.

Az orvosokat és a sebészeket megkérték, hogy maradjanak telefonközelben a konvenció idején. A kórházakban extra készleteket halmoztak fel arra az esetre, ha a politikai vita az utcán elfajulna. A hét végén az antitrumpisták kezdik a demonstrációkat, az első nagy rendezvényt, legalább ezer résztvevővel egy az üzletembert támogató csoport rendezi hétfőn, a konvenció első napján.

Belháború

Eközben késhegyig menő harc zajlik a párton belül is Trump jelölése körül. A konvenció résztvevőinek egy része azt akarja, hogy szabadítsák fel a küldötteket szavazási kötelezettségük alól, azaz tegyék lehetővé az ingatlanmágnás támogatásával megbízott delegátusoknak, hogy Trump helyett bárki másra is leadhassák a voksukat.

A rendezvény lebonyolításáért felelős szervezőbizottság szerint az elmúlt tíz napban jelentősen gyengült ennek a csoportnak az aktvitása, ám Kendal Unruh coloradói küldött, a voksolás megváltoztatásáért küzdő csoportok főszervezője azt állítja, hogy összehangolt terv alapján dolgoznak, és össze fognak szedni elegendő támogatót a szabályok megváltoztatásához.

Sajátos módon foglalt állás a vitában Paul Ryan, a képviselőház republikánus elnöke, a tanácskozás levezető elnöke. Azt mondta, hogy nem óhajt vélemény nyilvánítani a vitában. Nem az ő dolga, hogy eldöntse a delegáltak helyett, milyen konvenciót akarnak maguknak.