Theresa May brit miniszterelnök súlyos háborúba keveredett külügyminiszterével, Boris Johnsonnal, aki a hét végén hosszú cikkben nyitott frontot vele szemben - írja a Bloomberg. Johnson korábban a kormánypárt, a konzervatívok legnépszerűbb politikusa volt, nem kis részben ennek köszönhető a brexit is, ugyanis a 2016-os függetlenségi népszavazáson ő volt a Leave pártiak vezére.

Jonshon a kemény brexit mellett érvelt, szerinte az Egyesült Királyságnak nem kellene hároméves átmeneti időt kérnie a függetlenné válás előtt az EU-tól, hogy megkönnyítse gazdasága átállítását. A politikus elfogadhatatlannak tartja, hogy ez alatt az idő alatt Nagy-Britannia fizessen azért, hogy része marad az egységes piacnak. Ez utóbbit nevezik svájci modellnek, ugyanis az alpesi ország kész pénzt áldozni az egységes piac kínálta előnyökért.

Viszont látásra

Johnson azt mondta a konzervatív Daily Telegraphnak, amelyben a cikke is megjelent, hogy kész lemondni a külügyminiszterségről, ha May pénteki nagy beszédében elkötelezi magát a svájci modell mellett. Később egy interjúban nyíltan beszélt távozásának lehetőségétől, majd ezt követően azon poénkodott, hogy a kormány valójában az énekes madarak fészke. Ezzel arra utalt, hogy a miniszterek az utóbbi hónapokban nyíltan vitatkoztak a brexit részleteiről. Az MTI ugyanakkor azt írta kedden, hogy Boris Johnson cáfolta a lemondásáról szóló híreket.

A helyzet az, hogy May - kormányának más "madaraira" Philip Hammond pénzügyminiszterre és David Davis brexitügyi miniszterre hallgatva - éppen arra készül, hogy felkarolja a svájci modell bevezetését Nagy-Britanniában hároméves átmeneti időszakra. Ez a vita azonban azzal fenyeget, hogy ahelyett, hogy a beszéddel végre határozott irányt szabna a brit brexitpolitikának, csak növekszik a káosz.

A zűrzavarra jellemző, hogy egymásnak ellentmondó hírek érkeztek a kormányfő és minisztere közötti párbeszédről. Szerdán azt kommunikálták, hogy elsimították a nézeteltéréseiket, de egy Mayhez közel álló forrás nem volt hajlandó kommentálni, hogy főnöke engedményeket tette-e ennek érdekében beosztottjának. A miniszterelnök a csütörtöki kormányülésen tájékoztatja másnapi mondanivalójáról kollégáit.

A kocka el van vetve?

Johnson olyankor állt elő saját véleménnyel, amikor a kormány többi tagja felsorakozott a kilépést megelőző átmenet mellett. Ezzel a lépésével elkerülhetetlenül magára húzza a gyanút, hogy saját személyes ambícióit a kormány politikájának támogatása elé helyezi. May kényszerhelyzetbe került: el kell döntenie, hogy hagyja a párt egyik legismertebb politikusát távozni a kormányából vagy szüksége van még a támogatására, ezért enged neki. Az utóbbi esetben senki sem mosná le róla, hogy nem ő kormány feje.

Minden kormányra igaz, hogy működnie kell benne egyfajta kollektív felelősségvállalásnak - mondja Kenneth Clarke, a toryk egyik korábbi pénzügyminisztere. Ahogy Johnson kibeszélt ebből a közös kommunikációból, az elfogadhatatlan - teszi hozzá.

Clarke sajnálja, hogy a miniszterelnök meggyengült a júniusi előrehozott választásokon - amelyek ahelyett, hogy a konzervatív többség növekedését hozták volna elsorvasztották azt -, ezért nem tudja egyetlen jól irányzott mozdulattal kirúgni renitenskedő külügyminiszterét.

(A nyitókép forrás: Shutterscok.com)