A sejtetésekkel szemben, miszerint már a napokban tető alá hozhatják az athéni kormány és a Görögországot hitelező eurótagállmok, illetve az IMF megállapodását az érvényben lévő segélycsomag következő hitelrészletének átutalásáról, késik a kompromisszum - derült ki a Reuters jelentéséből. A felek hétfői tárgyalása után az IMF tavaszi közgyűlése utánra, április 18-ára halasztották a következő egyeztetési fordulót

Az új cél az, hogy 22-ére, az eurózóna pénzügyminisztereinek következő találkozójára végre dűlőre jussanak a még vitatott kérdésekről - jelentette ki Euklid Cakalotosz pénzügyminiszter a hét eleji forduló után.

A Reuters az ügyhöz közel álló forrásból úgy értesült, hogy a legtöbb kérdés továbbra is nyitott. Athén továbbra sem hátrál a nyugdíjreform és a behajthatatlan hitelek, főként a lakásjelzálog-kölcsönök ügyében.

Jön a baj

Európát a nyáron elérheti egy jókora elégedetlenségi hullám - véli a fejleményeket látva Mark Gilbert, a Bloomberg vezető publicistája. A június végi brit függetlenségi népszavazás, a továbbgörgő bevándorlási válság, az Európai Központi Bank (ECB) nehézségei az eurózóna élénkítésében összetalálkozhat egy újabb görög krízissel. A vége az európai nemzetek megbékélését célzó Európa-projekt újabb megrendülése lehet.

Görögország ügye megrekedt Németország és az IMF vitáján az ország adósságainak csökkentéséről. A felek vidáman vitatkoznak annak ellenére, hogy a görög válság megkérdőjelezi azt az alaptézist, amely szerint az eurózónából nem vezet út kifelé.

Mindenki makacskodik

Az athéni vezetés megmakacsolta magát a nyugdíjreform és a privatizáció ügyében, miközben 5-10 milliárd eurót kellene találnia hiteltörlesztésre a nyár első két hónapjában. Ez nagyjából éves adóbevételének ötöde, amit nyilván képtelenség előteremteni a tavaly elfogadott harmadik hitelcsomag ötmilliárd eurós következő részletének lehívása nélkül.

Nem véletlen, hogy az elmúlt napokban arról szivárogtattak ki híreket, hogy a Brüsszel egyezséget akar a görögök ügyében még jóval a brit referendum előtt. Ezzel akarják legalább ezt a problémát levenni - egyelőre - az asztalról.

Az IMF azonban köti az ebet a karóhoz, hogy adósságcsökkentés nélkül nem lehet életben tartani a görög költségvetést, Berlin pedig csak ismételgeti saját álláspontját, miszerint az adósság ügye nem tartozik szorosan a hitelprogramhoz. Ha mindezt májusig folytatják, akkor kifuthatnak az időből. Görögország ismét fizetésképtelenné válhat, mint legutóbb tavaly nyáron.

Baljós jelek

Ez nyilván egyre jobban idegesíti a brüsszeli döntéshozókat, ugyanis eközben a körmükre ég a brit népszavazás ügye is. A Bloomberg több vizsgálatot egyesítő, kompozik közvélemény-kutatási indexe szerint az EU-ban maradás pártján a szavazók 39 százaléka áll, míg a kilépést 38 százalékuk támogatja. A bizonytalanok aránya 23 százalék.

David Cameron miniszterelnökről kiderült, hogy tulajdonrésze volt apja offshore cégében, amit rossz néven vettek az emberek. Az EU-tagság mellett kampányoló kormány népszerűségének gyengülése a Brexit-pártiak malmára hajtja a vizet.

És ezzel nincs vége az EU szempontjából rossz híreknek. Az Európai Bizottság rendszeresen mért hangulatindexe, az eurobarométer az unió elfogadottságának romlását mutatja. Azok aránya, akik negatívan tekintenek az EU-ra négy százalékponttal, 23 százalékra emelkedett a legutóbbi vizsgálat óta. Ezt megelőzően négy éven át csökkent az "euroszkeptikusok" aránya.

Már a befektetők is

A bizonytalanság immáron átszivárgott az államkötvények piacára is. A tízéves portugál kötvény hozamfelára a hasonló német állampapíroké felett 3,3 százalék, szemben az elmúlt hat hónap 2,2 százalékos átlagával. Olaszország esetén 1,3 százalékpontra nőtt a kockázati prémium a decemberi 0,9-ről, míg Spanyolországnál egy hónap alatt 1,4 százalékpontra emelkedett 1,2-ről. Mindez annak ellenére történt, hogy az ECB monetáris enyhítési programja keretében gőzerővel vásárolja ezeket a kötvényeket, ami lefelé szuszakolja hozamukat.

Katasztrófa

A vége az események katasztrofális láncolata lehet. Ha a britek a kilépés mellett döntenek, akkor további függetlenségi népszavazások jöhetnek Európa-szerte. Marine Le Pen, a radikális jobboldali Szabadság Párt vezetője már jelezte, hogy ezt a kérdést akarja a 2017-es franciaországi elnökválasztás egyik kampánytémájává tenni.

Ha görögök, az IFM és a német kormány tovább makacskodik, akkor az EU abban a helyzetben találhatja magát, hogy valahogy pénzhez kellene juttatnia az eurózóna leggyengébb láncszemét, miközben a britek éppen arról szavaznak, hogy országuk elhagyja-e a válságaival bajlódó EU-t. A Brexit győzelme esetén a brüsszeli vezetők és bürokraták lemondhatnak nyári szabadságukról - véli a Bloomberg szerkesztője.