Nagy gáz lehet a gázellátással

Egy friss jelentés szerint nagy gond lehet a gázellátással, ha Oroszország továbbra is elhanyagolja gázipari rendszerei korszerűsítését.
Komócsin Sándor, 2007. december 5. szerda, 11:15
Fotó:

Európa gáz- és olajellátása veszélybe kerülhet, az oroszországi lelőhelyek kimerülhetnek, ha Moszkva nem fektet több pénzt kitermelési és szállítási rendszerei korszerűsítésébe - állapítja meg a német DIW kutatóintézet elemzése. A meglévő nyersolajkészletek két évtized alatt kifogynak a jelenlegi kitermelési tempó mellett - állítják a piackutatók. Igaz ugyan, hogy Oroszország a világ második legnagyobb olajtermelője, ám az ismert lelőhelyek alapján felállított listán csak hetedik.

A gázszektorban hasonló, bár kevésbé akut gondokkal kell szembe néznie az orosz gazdasági vezetésnek. A DIW szerint ugyanis a gázkészletek ugyan 75 évre elegendőek, ám a gázexport már most is a Kreml saját korábbi stratégiai tervében előre jelzettnél lassúbb ütemben nő. Ez egyelőre nem jelent gondot az európai országok ellátásában, ám hosszabb távon, amikor Kína is megjelenik az orosz gáz vevői között, már baj lehet belőle.

A DIW szerint a problémák gyökere a megfelelő befektetések elmaradásában keresendő. Miután az ország elüldözte az olajmultikat a külföldi befektetések csökkenő pályára kerültek, pedig emelkedniük kellene. Eközben az agyontámogatott hazai energiaárak enyhén szólva nem segítenek kordában tartani a belső kereslet növekedését.

Az EU olajfelhasználásának 29 százalékát, gázszükségletének egyharmadát importálja Oroszországból.

HOZZÁSZÓLÁSOK