BUX
38643

Nagy gondot jelenhet az orosz válság

Az extrém időjárás 15 ezer ember életét és 15 milliárd dolláros gazdasági kárt okozhat - írja a BBC.

NAPI, 2010. augusztus 11. szerda, 18:09

Az oroszországi hőhullám és az erdőtüzek 15 milliárd dolláros kárt jelentenek az ország gazdasága számára - becsülték meg orosz közgazdászok. A szerdán közzétett jelentés megállapítja: az extrém időjárás okozta károk miatt a gazdaság válságot követő talpra állása is lassabb lesz a korábban vártnál, s a 15 milliárdos becslés ráadásul a lakóingatlanok helyreállítási költségét nem is tartalmazza.

Az egy napra eső halálesetek száma idén már kétszer olyan nagy értéket mutat mint egy évvel ezelőtt, s a füst és a légszennyezés egyes számítások szerint összesen akár 15 ezer ember életét is követelheti.

A válság Oroszország partnerországait is kedvezőtlenül befolyásolhatja: legnagyobb veszítenivalója az Európai Uniónak van, nem csupán a búzaexport betiltása miatt, hanem a nyersanyagfüggősége miatt is, melynek árát Moszkva könnyen megemelheti. Gondot okozhat a szűkössé váló gabona is: egy holland elemző intézet szerint a búza ára a következő 10 évben a mostanihoz hasonló magas szinten marad. Éppen előbbi okból Egyiptom is rosszul járhat, az észak-afrikai ország ugyanis az orosz búza első számú importőre.