Brit miniszterek arra számítanak, hogy kormány kénytelen lesz parlamenti hozzájárulást kérni a brexit elindításához, miután elveszti ezzel kapcsolatos perét a legfelsőbb bíróságon - írja a Guardian. Az ügyhöz közel álló források szerint várakozásaik szerint 11 bíróból hét az ellen fog szavazni, hogy a kormány ez ügyben szabad kezet kapjon.

Az eljárást magánszemélyek indították, miután a szavazók többsége júniusban az uniós kilépés mellett döntött és a konzervatív kormány úgy gondolja, hogy nincs szüksége parlamenti hozzájáruláshoz a népszavazási döntés érvényesítéséhez. Ez azt jelentené, hogy csak rajta áll, mikor indítja el a brexitet és milyen tartalmú válásról egyezik meg az EU-val. A tervek szerint egyébként március végéig indítanák el az eljárást.

Készülnek rá

A kormány első fokon vesztett, mert a bíróság úgy látta, hogy a parlamentnek - amely annak idején döntött az EU-s belépésről - hozzá kell járulnia a kilépés elindításához és tartalmához. A kabinet fellebbezése nyomán indult eljárásban a következő hetekben hozzák nyilvánosságra a legfelsőbb bíróság döntését.

Készülve a várható vereségre a kormány szakértői több olyan törvényjavaslatot is készítettek, amelyet bevihetnek a parlament elé, a képviselők hozzájárulását kérve. A miniszterek abban bíznak, hogy a bíróság nem szabja meg a törvényhozás döntésének részleteit. Így elég lehet egy háromsoros jogszabály benyújtása, amely alapján a képviselők egyszerűen a kormányra bíznák a brexit lebonyolítását.

Nagy meccs lehet

Ugyanakkor Lady Hale, a legfelsőbb bíróság elnökhelyettese novemberben egy előadásában célzást tett arra, hogy a bírák komoly törvénykezésre kötelezhetik a jogalkotót. Előírhatják, hogy az 1972-es European Communities Actot egy hozzá hasonlóan átfogó jogszabállyal kell felváltania.

A Brexit hívei természetesen azt szeretnék, hogy a képviselők szabad kezet kapjanak hozzájárulásuk megadásához, míg a kilépés ellenfelei fel akarják használni az alkalmat arra, hogy megkössék a kormány kezét. Például előírják, hogy olyan brexitről állapodjon meg az EU-val, amely a lehető legszorosabb gazdaságot kapcsolatot tartja fel a szigetország és a kontinens között.

A Liberális Demokraták olyan törvénymódosítást akarnak benyújtani, amely kötelezné az ország vezetését, hogy újabb referendumot írjon ki a megállapodásról, miután világossá válnak annak részleti, mégpedig olyat, amelyen a 16-17 évesek is szavazhatnak.

További bonyodalmak

A kormány és a brexit hívei remélik, hogy a bíróság nem fogja előríni, hogy a Westminster mellett a skót, a walesi és az észak-ír parlament hozzájárulását is meg kell szerezni az EU-s kilépéshez. Ezek a testületek számos jogosítvány átvettek a közös brit parlamenttől az elmúlt évtizedekben.

A mérsékelt tory képviselők úgy vélik, hogy a kormánynak ki kellene adnia egy fehér könyvet, amely világossá tenné, milyen prioritásokat kíván követni a brexittárgyalások során. Ebben jelezni kellene például, hogy bent akarják-e tartani a szigetországot a közös európai piacon vagy akarnak-e vámuniót az EU-val.

Az ezt ellenző politikusok szerint egy ilyen fehér könyv megkötné a brit tárgyalók kezét (felfedné a lapjaikat) az EU-val folytatott egyeztetéseken. Theresa May miniszterelnök a hónap második felében tervez egy beszédet a kilépés ügyében, majd ki akarnak adni egy brexittervet is.