Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Repülőrajtot vehet az új Európai Bizottság - véli a Financial Times, mivel várhatóan jelentős többséggel biztosítja majd támogatásáról a testület felállását az Európai Parlament. Ursula von der Leyennek semmi aggódni valója nem volt a szavazás előtt: azt követően, hogy a bizottságról szóló szavazást egy hónappal el kellett halasztani, mivel a parlament bizottságai nem fogadták el a francia, a magyar és a román biztosjelöltet, végül sikerült megtalálni a megfelelő embereket, és a szavazás sima üggyé vált.

Ez akár meglepőnek is tekinthető, miután von der Leyen megválasztását az Európai Bizottság elnökévé júliusban csak kilenc szavazat többséggel támogatta az Európai Parlament. Annyiban más a helyzet a bizottságról szóló szavazásnál, hogy a pozitív döntéshez elegendő a 751 képviselő több mint felének támogatása. Emellett a szavazás nyilvános, ami akadályozza, hogy egyesek titokban szembe menjenek frakciójuk álláspontjával. Az új Európai Bizottság mandátuma egyébként a következő öt évre szól.

Nagy sorakozó

Az Európai Bizottság mindenekelőtt az Európai Néppárt 182 képviselőjének támogatására számíthat, miután von der Leyen a mérsékelt konzervatív pártcsalád tagja. Biztos lehet abban is, hogy a liberális Újítsuk meg Európát 108 képviselője meg fogja szavazni a biztosjelöltjeit. A csökönyös szocialisták, akik az elmúlt heteket azzal töltötték, hogy megfúrták az eredeti francia és magyar biztosjelölt végső jelölését, várhatóan jóval nagyobb többséggel állnak majd az új bizottság mellé, mint amekkorával von der Leyent támogatták a nyáron.

A megválasztott elnöknek még a német szociáldemokratákat is sikerült megnyernie azzal, hogy néhány kozmetikai változtatást végrehajtott a biztosok portfóliójának elnevezésén. Nevezetesen már nem szerepel ezek között "az európai életmód védelméért felelős" megfogalmazás. Egy további finomítást az utolsó pillanatban hajtott végre von der Leyen: a ipari fejlesztésekért felelős francia Thierry Breton számos feladatát kiegészíthette azzal, hogy az ő dolga lesz az EU adatkezelési stratégiájának kidolgozása. A liberálisok a biztosok portfóliói közti átcsoportosítással megkapták az egyenlőségért és az emberi jogok védelméért felelős tisztséget.

Tetszetős matek

A végső összesítésnél von der Leyen bizottsága akár 440 szavazatot is kaphat az Európai Parlamentben, amivel lepipálná elődjét, Jean-Claude Junkckert, aki öt évvel ezelőtt a bizottsági szavazáson 423 támogató voksot kapott. A legnagyobb lyuk a szavazáson a Zöldek távol maradása - azt tervezik, hogy tartózkodnak a bizottságról szóló voksoláson. A környezetvédők pártcsaládja a nyár óta nem vesz a konzervatív-liberális-szocialista háromszög koalíciós tárgyalásain.

A Zöldek növelni akarják a nyomást von der Leyenen annak érdekében, hogy az új bizottság minél erősebbel elkötelezze magát a környezetvédelem, ezen belül a klímaváltozás megfékezése mellett. Ezzel kapcsolatban az első nagy teszt december 11-én várható, amikor Európa vezetésének az European Green Dealről kell döntenie. Ezt már a december 1-jén hivatalba lépő, új Európai Bizottság viszi az Európai Parlament elé.