Angela Merkel német kancellár olyan lépésre szánta el magát ezen a nyáron, amely eldöntheti, hogy nagyot alkotó vagy kudarcot valló európai politikusként vonul-e be a történelembe - kezdi elemzését a Bloomberg. Hozzá közel álló források szerint a nagy elhatározás akkor született meg, amikor augusztus végén felkereste azt a keletnémet kisvárost, Heidenaut, ahol előzőleg menekültellenes tüntetés volt.

A település menekültközpontjában szíriaiakkal találkozott, akik elmesélték megrázó útjukat Európába, miután az országukban dúló polgárháború miatt el kellett hagyniuk otthonukat. A bevándorlóknál tett szolidaritási látogatása miatt a radikális jobboldal ócsárolta a kancellárt, megkapta az ilyenkor szokásos "nemzetáruló" jelzőt is. Ez az élmény megrázta Merkelt és megérlelte elhatározását, hogy menekültek mellé áll - tudta meg a Bloomberg két, neve elhallgatását kérő tanácsadójától.

Óriási kockázat

Ezt követően indította útjára a nyitott kapuk politikáját, azaz azt, hogy nemes egyszerűséggel beengedik Németországba a menekültek áradatát. Ezzel lényegében egyetlen nap alatt a Görögországgal szemben keményen fellépő német politika egyik képviselőjéből, a görögök ostorából az Európa lelkiismeretét megjelenítő politikussá vált. Felvállalta a döntést, amely kettéosztja a kontinenst és olyan belpolitikai viharral fenyeget, amely mellett az eurózóna válsága csendes, tavaszi zápornak minősül.

Ha elnézést kell kérnünk azért, mert barátságosan viselkedünk azokkal, akik súlyos vészhelyzetbe kerültek, akkor ez nem az én hazám - mondta egy sajtókonferencián a hét elején.

A válságban lehetőséget láthat arra, hogy ne csupán a többi európai vezetőnek mutasson példát, hanem jelezze, hogy Európa nagyvonalúbb, jobb annál, amilyen képet mostanában mutat magáról - mondja Jackson Janes amerikai Németország-kutató. Emellett kísérletet tehet arra, hogy felrázza az EU-t, amely a görög válság kezelésével rögös útra tévedt, és a németek ebben játszott szerepe sokakat feldühített.

Nem lesz fáklyás menet

Németország régóta vonzza a munkát kereső spanyolokat, görögöket, olaszokat, kelet-európaiakat és a világ menekültjeit, ám idén különleges kihívással nézz szembe. A belügyminisztérium néhány hete azt jelezte, hogy 800 ezer bevándorlóra számítanak, ám a héten Sigmar Gabriel kancellárhelyettes már egymillió menekültről beszélt. Csak a hét végén 40 ezer ember érkezett német földre, kétszerese annak, ahányat Nagy-Britannia a következő öt évben be szándékozik fogadni.

A német gazdasági növekedés és a közel rekordalacsony munkanélküliség egyelőre ad némi mozgásteret a berlini kormánynak, miközben európai partnerei továbbra is lomha gazdaságukkal bajlódnak, amit számon kérnek rajtuk választóik. Ez megnehezíti, hogy a szolidaritás jegyében szétosszák a menekülteket az európai államok között.

Összességében Merkelnek hosszabb távon kell kockázattal számolnia, azt követően, hogy az újonnan érkezők megjelennek a munkát és a lakást keresők között. Ez felfűtheti a "bennszülöttek" velük szembeni érzéseit - figyelmeztet Holger Schmieding, a Berenberg Bank vezető elemzője. A menekültválság nagyobb kockázat Európa számára, mint a görög krízis - teszi hozzá.

E-mailek tömege

A németek egy része azonban nem igazán díjazza a kancellár menekültpolitikáját. A konzervatív pártszövetség, a CDU/CSU képviselői az elektronikus levelek százait kapják minden áldott nap, amelyekben szavazóik kritizálják Merkel hozzáállását. Tanácsadói és a párt vezetői nevük elhallgatását kérve elárulják, hogy úgy vélik, őt fogják hibáztatni az emberek, ha nem sikerül ellenőrzés alatt tartani a beáramló tömegeket és a szíriaiak nem tudnak beilleszkedni a német társadalomba.

A 61 éves kancellárnak a CSU kisebb lázadásával is számolnia kell. Horst Seehofer bajor miniszterelnök bírálta azt a döntést, hogy beengedték a budapesti Keleti pályaudvarról gyalog elindult menekülttömeget. Szerinte ez olyan hiba, amely sokáig kísértenie fogja a német konzervatívokat. Felhívta a figyelmet arra, hogy tartományának egyes kerületei több menekültet fogadnak, mint egész Franciaország.

Merkel saját párja, a CDU számos tagja is ellenzi a nyitott kapuk politikáját. Hitetlenkedve fogadták, hogy egy lapinterjúban nem szabott határt a befogadható menekültek számának. Az áradat lassítását szolgálhatja, hogy visszaállították az ellenőrzést az ország déli határán.

Egyelőre nyeregben van

Merkel egyelőre bírja a német társadalom támogatását. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a megkérdezettek 35 százaléka véli úgy, hogy Németország túl sok bevándorlót fogad, 62 százalékuk szerint az ország képes kezelni a rohamot. Ugyanakkor sokan figyelmeztetik arra, hogy menekültek befogadásával a szélsőjobb karjaiba hajtja a választókat.

Mindenesetre most vele vannak az emberek. Tíz éve vezeti az országot, félúton tart a 2013-2017-es kormányzati ciklusban, és a menekültválságra adott válaszával ismét bebizonyította, hogy valóban teflon politikus, akiről minden kellemetlen ügy - leginkább a görögök sanyargatása - lecsúszik. Úgy tűnik, a menekültprobléma rendezése lehet a legfontosabb feladata a két év múlva esedékes választásokig hátra lévő időben.