Miközben az S&P-500 tőzsdeindex minden eddigi rekordját megdönti, mivel a befektetők sokat várnak Donald Trump megválasztott amerikai elnök tervezett adócsökkentéseitől és pénzügyi szabályozási könnyítéseitől, néhány szakértő egyre aggasztóbb jeleket lát a piacon - írta a CNBC.

Az idegeskedés oka egy olyan mutató vészjelzése, amely az elmúlt 100 évben megbízhatóan jelzete előre az legnagyobb tőzsdekrachokat. Az úgynevezett ciklikusan kiigazított P/E index (CAPE) bőven a 27-es érték felett áll. A mutatót Robert Shiller közgazdász dolgozta ki, aki a 2013-ban Nobel-díjat kapott munkásságáért.

Valami van a levegőben

Az elismerést éppen azzal érdemelte ki, hogy bebizonyította, milyen rossz hatékonysággal működnek a tőzsdék, milyen pontatlanul értékelik a vállalatok teljesítményét a részvényárfolyamok. A CAPE háromszor volt olyan magas, mint most: az 1929-es nagy tőzsdei katasztrófa, az internetgazdaság keltette tőzsdei lufi 2000-es kipukkadása és a 2007-2008-as ingatlanpiaci, illetve pénzügyi összeomlás előtt.

A piac tízszázalékos hasznot tett zsebere a jövendő Trump-adminisztráció intézkedéseivel kapcsolatos várakozásoknak köszönhetően, ami gigantikus túlértékeltséghez vezetett - írta ügyfeleinek már november végé Alan Newman piaci elemző.

Figyelmeztető tapasztalatok

Shiller mutatójának lényege, hogy a vállalatok részvényár/eredmény mutatóját (P/E) korrigálja a profit - inflációval kiigazított - tízéves alakulásával. A tapasztalatok szerint az így kapott CAPE mutató negatív összefüggésben van a jövőbeni részvényárak alakulásával, azaz ha az index magas, akkor a következő időszakban tőzsdei lejtmenet várható.

Az aggodalmakat alátámasztja a szokásos P/E mutatók alakulása is. Az S&P-500 indexben szereplő vállalatok P/E indexe az elmúlt 12 hónappal kiigazítva 18,9-en áll, ami az elmúlt 12 év legmagasabb adata - derült ki a FactSet elemző cég számításaiból.

Az amerikai tőzsdei árak mind történelmi összehasonlításban, mind a vállalatok összevethető csoportjainak összehasonlításában magasak. A Shiller-féle PE alapján az értékpapírok igen drágává váltak - ismeri el Sean Darby, a Jefferies pénzügyi szolgáltató cég globális tőkepiaci elemzője.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!