Nagy lehet a baj Moszkvában

Indulás előtt lemondta davosi útját az orosz jegybank elnöke. Elvira Nabiullina pénteken vett volna részt a 46. Világgazdasági Fórum munkájában, az adósságproblémákkal foglalkozó ülésen szólalt volna fel.
MTI, 2016. január 21. csütörtök, 19:25
Fotó: MTI/EPA

A központi bank sajtószolgálata azt nem közölte, hogy Nabiullina miért nem utazik el Davosba. Annyit lehet tudni, hogy Elvira Nabiullina csütörtök este tanácskozást tart a bajba jutott és a jegybankhoz segítségért forduló orosz bankok vezetőivel.

A legutolsó adatok szerint közel harmadára, 265 milliárd rubelre zuhant az orosz bankszektor profitja a tavalyi év első 11 hónapjában éves szinten. A bankoknál a várható veszteségekre félretett tartalék 33 százalékkal nőtt éves szinten, és elérte a 940 milliárd rubelt.

A jegybank éppen csütörtökön vonta vissza az eszközállománya alapján a 40. legnagyobb orosz pénzintézet, a Vnyesprombank működési engedélyét. A bank tőkehiánya eléri a 187 milliárd rubelt (kétmilliárd eurót), így megmentése nagyon sokba került volna. A póruljárt betétesek között van például Szergej Sojgu védelmi miniszter, Dmitrij Kozak miniszterelnök-helyettes és Alekszandr Zsukov, az orosz olimpiai bizottság vezetője családtagjai, de az ortodox egyház és a Transznyefty olajtársaság pénzei is beragadtak.

Az orosz hatóságok az utóbbi években kezdtek el "rendet rakni" a pénzügyi szektorban, amelyben több száz bank helyzete ingatag, és gyakran folyamodnak kétes praktikákhoz. A helyzet az utóbbi másfél évben jelentősen romlott a rubel leértékelődésével párhuzamosan, ami több tucat bank csődjéhez vezetett.

Az elmúlt egy hónapban drasztikusan gyengült az olajárak mozgását követő rubel a dollárhoz és az euróhoz képest. Csütörtökön ismét a 2014. decemberi mélypontokra esett az orosz fizetőeszköz árfolyama a moszkvai bankközi tőzsdén, ahol egy dollárért több mint 85 rubelt, egy euróért pedig több 93 rubelt kértek.

Az Interfax beszámolója szerint Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján visszautasította az összeomlás szó használatát. Úgy fogalmazott, hogy a rubel árfolyama erős kilengéseket mutat, de ez nem összeomlás. Peszkov szerint a jegybanknak nyilván van forgatókönyve arra, hogy miként akadályozza meg a ténylegesen összeomláshoz vezető változásokat. A központi bank meglehetősen figyelmesen követi és elemzi a helyzetet - mondta a szóvivő.

A jegybankelnök előzőleg közölte, hogy megítélése szerint nincs veszélyben az ország pénzügyi stabilitása, ezért nincs értelme intervenciókat végrehajtani a rubel árfolyamának érdekében.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bulemia, 2016.01.22 11:14

@tgbhun:

Ezt belső finanszírozásnak hívják és olyan helyzetet idéz elő, amely pénzügyi katasztrófához vezethet ( mint nálunk is fog ).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tgbhun, 2016.01.22 10:33

@tgbhun: helyesebben nőtt és nem csökkent.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tgbhun, 2016.01.22 10:31

"nincs értelme intervenciókat végrehajtani a rubel árfolyamának érdekében"

... és azt minek hívják, amikor a "központ" megkéri szépen a valutával rendelkező óriás orosz vállalatokat, hogy azonnal adjanak el a készletükből?
Tegnap délután és ma reggel ezért csökkent ugyanis a rub árfolyama.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

francois, 2016.01.22 03:28

@Karasz_Vilmos_macskatenyeszto:
Nem tudom, hogy honnan jött ez a 45 millió, de a valós orosz költségek ennél nagyságrendekkel nagyobbak , amibe nem csak a háború közvetlen költségeit kell belevenni. Mivel pontos adatokat természetesen Oroszország nem ad, ezért becslésekre lehet csak támaszkodni. Egyrészt, különféle források alapján 800-1500 ezren menekültek el a harcok térségéből, ezek 60-70%-a Oroszországba. Az ő támogatásukra személyenként havi 120-350 dollárt költ az orosz kormány (nyugdíj- és jövedelempótlás, a kiskorúak után családi pótlék, óvoda, iskola, aztán a többségnek a lakhatás biztosítása, stb.), ez már jóval 100 millió dollár felett van havonta. Aztán a szakadár területeket is működtetni kell (közigazgatás, oktatás, egészségügy, az apparátus fizetése, szociális juttatások, stb.), amit a helyi bevételek (adó, stb.) csak töredékében fedeznek, mert a gazdaság alig működik, így Moszkvának kell zsebbe nyúlnia. Aztán a harcoló szakadárokat és az orosz részről érkező zsoldosokat, katonákat (összesen 10 ezrek lehetnek) szintén fizetni kell, ruházni, etetni, valahol elszállásolni, a sebesülteket ellátni, stb. A fegyverzet, hadianyag, üzemanyag, alkatrészek forrása szintén zömmel Oroszország. Mindez további százmilliókba kerül, havonta.
Számolni kell még az ukrán konfliktus során elfoglalt Krímhez kapcsolódó költségekkel is, ami szintén jelentős mértékben terheli az orosz költségvetést. Ennek két fő oka van: egyrészt a helyi bevételek itt is csak részben fedezik a Krím működtetését, és a különbséget az oroszok fedezik, másrészt az ukrán embargó miatt sok árut, anyagot, élelmiszert Oroszországból kell behozni, amire az orosz kormány jelentős támogatást ad. És azért is kiemelten fontos a Krím dotálása, hogy a lakosság ne mondhassa, rosszabbul él, mint az annektálás előtt. Összességében a Krím is legalább havi százmilliókba kerül az oroszoknak.
A felsoroltakat a legmértékletesebb becslések is összesen 500-600 millióra árazzák, míg a legpesszimistábbak 1,5 milliárd dollár fölé teszik a havi orosz költségeket. Mindezek valószínűleg eltörpülnek az ukrán-orosz szembenállás miatti orosz gazdasági károk mellett, elég csak a földgáz esetében az oroszokat ért veszteségekre gondolni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Karasz_Vilmos_macskatenyeszto, 2016.01.21 23:55

@kopacs: Igen, a Donbassz valszeg havi kb. 45 millió dollárba van az oroszoknak Szorozd meg ezt 100-zal vagy ezerrel, ennyibe van a Nyugatnak Ukrajna. Akkor ugye nem kell magyaráznom hogy miért éri meg az egész Putyinnak...

ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html