Nagy mázlijuk van a lengyeleknek

Jókora gázmezőn kezdték meg az értékes energiahordozó kitermelését Lengyelországban, a költségeket csökkenti a bányászkodás automatizálása.
Barabás Júlia, 2017. szeptember 6. szerda, 06:40
Fotó: Napi.hu

Megkezdődik a gázkitermelés a Lengyelország Wielkopolska (Nagy-Lengyelország) területén talált mezőn - írta az onet.pl. Az előzetes vizsgálatok szerint 680 millió köbméter földgázt lehet majd a felszínre hozni, így a kitermelési folyamat akár 18 évig is eltarthat. A gázmezőt Miloslaw E-nek nevezik.

A tevékenységet a két legnagyobb lengyel szénhidrogén-cég, a PKN és a PGNiG végzi. A PKN bejelentette, hogy a közös beruházás keretében teljesen automatizált rendszert helyeztek üzembe, amelyet a kiszolgáló személyzet időnként ellenőriz és karbantart. A jelenleg folyó ellenőrzéseket és technológiai folyamatvezérlést is 30 kilométeres távolságból végzik.

A kitermelt energiahordozót tíz kilométer hosszú csővezetéken keresztül juttatják el a termelési központba, ahonnan további tisztításra átszállítják a radlini földgázlelőhelyre. Amikor ennek nyomán elérik a megfelelő paramétereket, továbbküldik a gázt az országos hálózatba.

HOZZÁSZÓLÁSOK