Nagy nap a mai a NATO számára

Montenegró hétfőn hivatalosan is a NATO tagjává vált. Az Adria-parti ország az észak-atlanti szövetség 29. tagállama.
Domokos László, 2017. június 5. hétfő, 11:17
Fotó: MTI/AP

NATO tájékoztatása szerint Jens Stoltenberg NATO-főtitkár (képünkön) és Thomas Shannon amerikai külügyminiszter-helyettes jelenlétében Dusko Markovic montenegrói miniszterelnök letétbe helyezi országa NATO-csatlakozási szerződésének ratifikációs okmányait az amerikai kormánynál. A NATO-t létrehozó washingtoni szerződés letéteményes állama ugyanis az Egyesült Államok.

A mintegy 650 ezer lakosú Montenegró és a NATO között 2006 novemberében kezdődtek meg a csatlakozási tárgyalások. Az ország parlamentje április 28-án ratifikálta a csatlakozási szerződést, így tizenegy évnyi tárgyalás után Montenegró csatlakozhat az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez - íta az MTI.

Noha a balkáni országnak nagyon kicsi a hadserege, stratégiailag fontos fekvésének köszönhetően a NATO a bővítés következtében az egész Adriai-tengert a befolyása alatt tarthatja. A tengerparton fekvő országok közül ugyanis Olaszország, Horvátország és Albánia is a katonai szövetség tagja.

Az amerikai szenátus - a tagországok közül utolsóként - márciusban, elsöprő többséggel szavazta meg a NATO bővítését Montenegróval. Elemzők szerint a döntéssel egyúttal azt az üzenetet küldték Oroszországnak, hogy az Egyesült Államok kész visszaszorítani Oroszország feltételezett erőfeszítéseit európai befolyása kiterjesztésére. A tárgyalások befejeztét és a bővítés bejelentését követően Oroszország és az ország oroszbarát pártjai ellenkezésüket fejezték ki.

Montenegró NATO-csatlakozásának hivatalos megünneplését június 7-én, szerdán tartják a brüsszeli NATO-központban. Az eseményen a katonai szövetség vezetői és tagországainak képviselői mellett Filip Vujanovic montenegrói elnök vesz részt.

A NATO-t a hidegháború elején, 1949. április 4-én alapították Washingtonban. Az alapító tagok között volt az Amerikai Egyesült Államok, Belgium, Dánia, az Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Izland, Kanada, Luxemburg, Norvégia, Olaszország és Portugália. Magyarország - Csehország és Lengyelország mellett - 1999-ben csatlakozott a katonai-politikai szervezethez. Montenegró felvételét követően a csatlakozásra váró államok között van Georgia és Ukrajna. Macedónia a Görögországgal folytatott névvitája miatt ez idáig nem kapott meghívást a szövetségbe.

HOZZÁSZÓLÁSOK