Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Unió fontolgatja, hogy csak június végén kezdi meg a formális tárgyalásokat Nagy-Britanniával a brexit feltételeiről - adta hírül a Bloomberg az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva. Ha Theresa May brit miniszterelnök benyújtja országa kilépési kérelmét - amit március végére tervez -, a másik félen múlik, mikor ülnek le egymással szemben a tárgyalódelegációk.

A júniusi időpont előtt ugyan április elején és májusban is lesz egy-egy európai uniós csúcsértekezlet, ám az EU-tagállamok vezetői ezeken csak előkészítik a válási folyamatot. A tényleges munka csak azután kezdődhet el, miután az uniós kormányok erre felhatalmazott miniszterei kidolgozták az uniós tárgyalóknak szóló részletes utasításokat. Ezek a miniszterek tanácskoznak június második felében, éppen egy évvel a brexit győzelmét hozó brit népszavazás után.

Fordulhat a kocka

A referendum után számos európai vezető sürgette a 2016 júliusában megalakult új brit kormányt, hogy nyújtsa be az európai alapszerződés 50 cikkelye szerinti kilépési kérelmét, mert ha már így alakult, jobb gyorsan eloszlatni a brexittel kapcsolatos politikai-gazdasági bizonytalanságot. Theresa May azonban időt kért, hogy felállítsák a tárgyalódelegációjukat és kidolgozzák stratégiájukat.

Most fordulhat a kocka: az EU húzhatja az időt, ami a briteket idegesítheti, hiszen a szigetország vállalatai szeretnék minél előbb megtudni, milyen feltételek között folytathatják tevékenységüket a következő években.

Mi fér bele két évbe?

Az alapszerződés értelmében két év alatt kell megállapodni a kilépés feltételeiről, ha egy uniós tagállam a válás mellett dönt. (Ez azonban meghosszabbítható, ha a tagállamok vezető úgy döntenek - a szerk.) Ezután az Európai Parlamentnek és az tagországok nemzeti parlamentjeinek is rá kell bólintaniuk az egyezségre. Ezért London már 2019 őszére le akarja zárni a folyamatot. Így ha már 2017 áprilisában elkezdődnének a tárgyalások, akkor nyernének fél évet ezekre a jóváhagyásokra. Nem mellesleg Skócia esetén ez a Nagy-Britanniából való kilépésről szóló népszavazás megtartására adna időt.

Még több idő

További ütközési pont a felek között, hogy a britek egyszerre akarnak tárgyalni a kilépés feltételeiről és a független Nagy-Britannia és az EU közti új kereskedelmi szerződésről, amit viszont Brüsszel elutasít.

Ehelyett válás lezárása után térne vissza az új kereskedelmi megállapodás ügyére, amelyről egyes szakértők szerint évtizedes hosszúságú vita kezdődhet. Ezalatt a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) keretében megállapított feltételek lépnének érvénybe a szigetország és a kontinens gazdasági kapcsolataiban, amelyek sokkal kedvezőtlenebbek a jelenlegieknél.