Nagy pofont kaphat az IMF - márciusban robban a bomba (frissített)

Csak egy hónap telt el a görögországi választások óta, ám máris erőszakos kormányellenes demonstráció volt Athénben. Eközben a kormányfő egyelőre nem meri a parlament elé vinni az EU-val és az IMF-fel kötött megállapodását, mert tart a kormánypárti képviselők lázadásától.
Napi.hu, 2015. február 27. péntek, 11:14
Fotó: Reuters

A rendőrség és a tüntetők összecsapásával végződött az a tegnap esti athéni demonstráció, amelyen szélsőbaloldali fiatalok adtak hangot az egy hónapos kormány tevékenységével szembeni elégedetlenségüknek - jelentette a BBC. Egy néhány tucatnyi politikai aktivistából álló csoport Molotov-koktélokkal és kövekkel hajigálta meg a felvonulásukat biztosító rendőröket.

Később autókat gyújtottak fel, betörték az útjukba kerülő boltok ablakait és megrongálták a buszmegállókat. A tüntetésen eredetileg 450-en vettek részt. Dühüket az szította fel, hogy a radikális baloldali Sziriza vezette kormány a hét elején megállapodott az EU-val és az IMF-fel az országnak nyújtott hitelprogram négyhavi meghosszabbításáról. Ezért cserébe választási ígéreteivel ellenkező reformlépéseket ígért.

Harminc nem

Szokatlan német összefogás
A Bundestag péntek délben nagy többséggel megszavazta a görög segélyprogram meghosszabbítását. Az 587 fős parlamentben 542-en szavaztak igennel, ám a végeredmény érdekes részleteket takar. A nagykoalíció jobboldali tagja, a CDU/CSU 32 képviselője nemmel szavazott, ami rossz hír Angela Merkel kancellárnak, ugyanis a program eredeti, 2012-es szavazásán még csak 13-an disszidáltak azt akkori kormánypárti frakcióból. Az óriási többség úgy jött létre, hogy az igen gombot nyomták meg az ellenzéki A Baloldal Pártja tagjai is. A párt szerint a hozzá hasonló irányultságú Sziriza bebizonyíthatja, hogy a radikális baloldali politika képes megoldásokat kínálni Európa bajaira.

A kompromisszum a párton belül is súlyos nézeteltérésekhez vezetett - derült ki az athéni ekathimerini.com hírportál tudósításából. Alekszisz Ciprasz miniszterelnök két napot adott magának arra, hogy eldöntse, beviszi-e a parlament elé a megállapodást jóváhagyásra. A kormány azzal indokolja a halogatást, hogy megvárják, amíg az eurótagországok törvényhozásai szavaznak a kérdésről.

Ciprasz azt követően bizonytalanodott el, hogy szerdán nem kevesebb mint 11 órán át tárgyalt pártja parlamenti frakciójával a kormány vállalásairól. Sok képviselő látja hasonlóan a kompromisszumot, mint az utcán randalírozó tüntetők, ezért a kormányfő kifejezett kérésére próbaszavazást tartottak. Ezen a Sziriza 149 képviselőjéből 30 utasította el a hét eleji megállapodást.

Három-négy nem?

Ez kellemetlen, mivel a Sziriza és jobboldali radikális koalíciós partnere, a Független Görögök együtt 162 képviselővel rendelkezik a 300 fős parlamentben, azaz elbukhat a javaslat. Alekosz Flamburarisz, a kormány tevékenységét koordináló tárca nélküli miniszter azt nyilatkozta a Meta TV-nek, hogy az éles helyzetben az országgyűlésben legfeljebb három-négy dezertőr Sziriza-képviselőre számítanak.

A kormányfő pénteken és a hét végén végigházalja pártja vezető testületeit, hogy megszerezze támogatásukat, miközben az ellenzék - amely egy hónappal ezelőtt még az ország élén állt - nyomást gyakorol rá. A jobbközép Új Demokrácia és a balközép Paszok egyaránt azt követeli, hogy vigyék be a parlament elé a hitelezőkkel kötött egyezséget.

Nem az IMF-nek

Eközben elkezdett hangosan ketyegni az első bomba az athéni pénzügyminisztérium trezorjában. Az Euro-munkacsoportra átkeresztelt EU-ECB-IMF trojka szakértői intenzíven tárgyalnak arról, hogyan lehetne pénzt találni Görögország vészesen közelgő első márciusi törlesztőrészletére. Flamburarisz kijelentette, hogy ha nem tudják összekaparni a pénzt, akkor két hónappal elhalaszthatják az IMF-nek járó 1,6 milliárd euró átutalását.

Összesen 7,27 milliárd eurót kell törlesztenie az országnak a tavasz első hónapjában, amelyből 4,6 milliárd euró kincstárjegy. Ezt jó eséllyel újabb papírok kibocsátásából finanszírozhatják, azaz továbbgörgethetik. Athén abban látná a megoldást, hogy a donorok felemeljék a kincstárjegy-kibocsátás 15 milliárd eurós plafonját, ám az Európai Központi Bank nem hajlandó erre, mert el akarja kerülni, hogy a görög pénzintézetek az európai jegybanktól szerzett forrásukból görög állampapírokat vásároljanak, s ezzel közvetve az ECB pénzéből finanszírozzák a kormányt. Erre ugyanis nem hatalmazták fel a bankot az eurótagállamok kormányai.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2015.02.28 10:06

Mi azért nem lépünk be az eurózónába,hogy ne pakoljanak ki.Másrészt mire beléphetnénk,az EU-nak már délután lesz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2015.02.28 00:49

Sánta kutya és hazug unorti... egyre megy!

"unnortodox, 2015. február 27., péntek 23:45
2010 82,2%"

"unnortodox, 2015. február 27., péntek 23:19
2010 85%"

Ejj de gyorsan változik a vélemény, unorti! fél óra se kell 2,8%-nyi államadósság-ráta-változáshoz?!

http://www.napi.hu/forumtopic/brutalis_kritikakat_rejt_a_latszolag_semleges_bizottsagi_jelentes_hazankrol.33999.html
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unnortodox, 2015.02.27 23:22

@Tomi31: miert is adna nekunk??
..NEM KAPTUNKJ 1946-BAN ...ÉS 1990 -BEN SEM ...KETTŐS-MÉRCE EZ IS ,SOK VAN ..A FRANCIA-SPANYOL-PORTUGÁL-BELGA -OLASZ KÖLTSÉGVETÉSI HIÁNY !!!!! 5-6 % ...ÍGY KÖNNYŰ 1000 EURÓS MIN BÉRT ADNI ...VIGYÉK LE 3 % ALÁ!!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tomi31, 2015.02.27 22:19

@matolcsy:

Szerintem mar regen vannak forgatokonyvek arra, hogy az EU hogyan fogja kezelni ha a gorogoket kiteszik az Euro Zonabol.. Ezt mar az ECB is meglebegtette, ekkora hirtelen a gorogok kormany megallapodasra jutott az EU-val.. mivel ha nem teszi, par het es gorogorszag nem lett volna Euro Tagallam.. szoval.. amint kozoltek, hogy mar van forgatokonyzv, es a hitelminositok is megeresitettek, hogy ez nem razna meg az EuroZonat mivel erre mar felkeszult a valuta unio, ekkor hirtelen hangnemet valtott a gorog kormany..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tomi31, 2015.02.27 22:14

@unnortodox: marshall -segély 2 ...,de most nekünk is ...,és a francia 5 %-os hiány ?????????

************************************************************************

Ha az Euro Zona adna is marshal segelyt egy Euro Tagallamnak, miert is adna nekunk?? Fokent, hogy a magyar kormany folyamatosan hazugsaggal hulyiti az emberkeet a mediaban..
Franciak ellen pedig mar folyik eljaras a hiany miatt.. szoval mit akarsz a francia hiannyal?? ellenuk tulzott deficit eljaras van ervenyben, ellenunk pedig nincs.. mivel a hiany alatta van..
Gorogok ellen is folyik ugyan az az eljaras.. gorogok jelenleg legzokeszuleken vannak, ertheto, hogy az Euro Csoport nem engedi el a kezuket, ha csak nem akar lemondani a mar belejuk feccolt penzrol.. es vegso soron reformok nelkul folyamatosan nyelik a penzt, es a gorog hianyt vagy joletet ahogy tetszik, mas allamoknak kellene fizetnie.. Ciprasz tisztaba volt a helyzettel, de hazugsaggal a nep felre vezetesevel megnyerte a valasztast.. es most szinjatek folytatodik..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html