Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Francia lapértesülések szerint a Moody's Aa1-ről Aa2-re ronthatja le Franciaország államadósságának besorolását a gazdaság gyenge teljesítménye miatt. A párizsi pénzügyminisztérium cáfolta, hogy tudomása lenne a hitelminősítő e szándékáról.

A Moody's 2012-ben vette el Franciaországtól az elsőrendű, Aaa osztályzatot és idén augusztusban jelezte, hogy várakozása szerint Párizs nem tudja teljesíteni 2014-es költségvetési hiánycélját. (Ezt a francia kormány is beismerte a napokban - a szerk.) Elemzők szerint az utóbbi alapos érv a leminősítés mellett.

A francia kormányra nehéz idők járnak: szerdán bizalmi szavazást kezdeményeztek ellene, amelyet 269-244 arányban élt túl. Ez egyben azt is jelentette, hogy a szocialista kabinet elvesztette abszolút többségét a törvényhozásban. Korábbi támogatóinak egy része ugyanis a kritikus voksoláson a tartózkodást választotta. Ugyanakkor elemzők szerint a belső megosztottsággal küszködő kormánypárt egyelőre átvészelte a válságot.

Visszajön

A Hollande és a reformpárti Manuel Valls miniszterelnök azonban messze nincs túl az eléjük tornyosuló problémák megoldásának nehezén. A francia gazdaság stagnál, a munkanélküliségi ráta rekordszinten van és az államfő támogatottsága a közvélemény-kutatások szerint 13 százalékra zsugorodott. Az utca embere a munkanélküliséget, különösen a fiatalok állástalanságát tartja a legnagyobb gondnak, miközben a gazdaság versenyképessége érdekében lazítani kellene a munkaerő-piaci szabályozást és vissza kellene fogni a költségvetési kiadásokat.

Várakozások szerint Nicolas Sarkozy volt államfő, akit 2012 tavaszán győzött le Hollande, két és fél év visszavonulás után a hét végén jelenti be, hogy visszatér Franciaország politikai politika porondjára.