A kanadai statisztikai hivatal szerdán közölte, hogy április-júniusban a bruttó hazai termék (GDP) 1,6 százalékkal zsugorodott az előző év azonos időszakához képest. Elemzők 1,5 százalékos csökkenésre számítottak, miután az első negyedévben még 2,5 százalékkal növekedett a gazdaság.

Az első negyedévhez képest 0,4 százalékkal mérséklődött a gazdaság teljesítménye január-márciusban, ami 2009 második negyedéve óta a legrosszabb adat. Az erdőtüzek hatását leszámítva 0,1 százalékkal növekedett volna a GDP a második negyedévben az előző három hónapban mért 0,6 százalékos negyedéves szintű bővülés után.

Jó előjel, hogy júniusban 0,6 százalékkal bővült a GDP az előző hónaphoz képest, ami a gazdaság élénkülésére utal a májusi 0,6 százalékos csökkenés és az áprilisi 0,1 százalékos növekedés fényében.

Negyedéves összevetésben az export 4,5 százalékkal csökkent, az import viszont 0,3 százalékkal növekedett április-júniusban. A végső fogyasztási kiadások 0,7 százalékkal növekedtek, ezen belül a háztartások kiadásai 0,5 százalékkal, a kormányzaté pedig 1,0 százalékkal bővültek.

Kanada a világ hatodik legnagyobb kőolajkitermelő országa, és az albertai erdőtüzek miatt néhány hétig napi 1,2 millió olajjal kevesebbet tudott felszínre hozni.