Nagy pofont kapott Kanada

Az utóbbi hét évet tekintve a legnagyobb mértékben esett vissza a kanadai gazdaság teljesítménye a második negyedévben, a csökkenés nagyban visszavezethető a kőolajkitermelő vidékeket is érintő májusi erdőtűzre.
MTI, 2016. augusztus 31. szerda, 16:19
Fotó: Reuters

A kanadai statisztikai hivatal szerdán közölte, hogy április-júniusban a bruttó hazai termék (GDP) 1,6 százalékkal zsugorodott az előző év azonos időszakához képest. Elemzők 1,5 százalékos csökkenésre számítottak, miután az első negyedévben még 2,5 százalékkal növekedett a gazdaság.

Az első negyedévhez képest 0,4 százalékkal mérséklődött a gazdaság teljesítménye január-márciusban, ami 2009 második negyedéve óta a legrosszabb adat. Az erdőtüzek hatását leszámítva 0,1 százalékkal növekedett volna a GDP a második negyedévben az előző három hónapban mért 0,6 százalékos negyedéves szintű bővülés után.

Jó előjel, hogy júniusban 0,6 százalékkal bővült a GDP az előző hónaphoz képest, ami a gazdaság élénkülésére utal a májusi 0,6 százalékos csökkenés és az áprilisi 0,1 százalékos növekedés fényében.

Negyedéves összevetésben az export 4,5 százalékkal csökkent, az import viszont 0,3 százalékkal növekedett április-júniusban. A végső fogyasztási kiadások 0,7 százalékkal növekedtek, ezen belül a háztartások kiadásai 0,5 százalékkal, a kormányzaté pedig 1,0 százalékkal bővültek.

Kanada a világ hatodik legnagyobb kőolajkitermelő országa, és az albertai erdőtüzek miatt néhány hétig napi 1,2 millió olajjal kevesebbet tudott felszínre hozni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

V0LE, 2016.08.31 18:52

@Pegazus_a_borbarat: Te szerencsetlen pias, a cikkben is szerepel, hogy az elso negyedevben meg novekedett a gazdasag. Amirol te probalsz a magad primitiv modjan beszelni, az mar az elozo evben lezajlott, reg tul vannak rajta. Kozel sem razta meg annyira a gazdasagot az olajar csokkenes, mint amennyire szeretned, ellenben a tuz most rendesen betett a kornyeknek. De szerencsere ez nem Mo, hamar tulleszunk ezen is, az elet megy tovabb :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pegazus_a_borbarat, 2016.08.31 18:24

Hogyne, az erdőtüzek miatt esett 1,6%-al a GDP, hogyne. Nem inkább a versenyképtelen, drága palaolajuk miatt százával bezárt fúrótornyok, ezrével utcára került olajmunkások miatt?

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html