Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az indiai kormány engedélyének birtokában 110 millió dollár befektetést tervez az ország erős állami védelem alatt álló kiskereskedelmi szektorába a Tesco, Nagy-Britannia legnagyobb áruházlánca. A cég 50 százalékos részesedést vásárol a helyi Tata Grouphoz tartozó Trent Hypermarketláncban. A felek ezt követően közösen építenek ki szupermarketláncot Indiában.

A Tesco és a Tata 2008 óta működik együtt: a brit vállalat szállítja a partnere kezében lévő Star Bazaar boltok termékeinek jelentős részét. Miután a külföldi kiskereskedelmi cégek közül elsőként megkapták az engedélyt a közvetlen indiai befektetésre, hozzákezdenek a Tatával közös vállalkozás részleteinek kidolgozásához - jelentette ki a brit vállalat szóvivője a BBC tudósítása szerint.

India 2013 augusztusában döntött a kiskereskedelem viszonylagos liberalizálása mellett, hogy becsábítsa az országba a külföldi befektetőket. Ennek érdekében lazítottak azon a szabályon, amely szerint a szupermarketeknek áruik 30 százalékát helyi kisvállalkozásoktól kell beszerezniük. Az új rendben ezt az arányt öt év alatt kell elérniük. A cégek emellett üzleteket nyithatnak az egymilliónál kisebb lakosú városokból - ez korábban tiltott volt.

A Tesco mellett, a svéd Hennes & Mauritz készül Indiába, ahol 115,5 millió dolláros beruházást tervez. Az amerikai Wal-Mart viszont megszakította kapcsolatát helyi partnerével, a Bhari Enterprisesszel, miután összetűzésbe került a hatóságokkal.