BUX
38951

Nagy taps Brüsszelben - végre egy jó exit

Nagy elismerést kapott Ciprus az eurótagállamok pénzügyminisztereitől azért, hogy a tervezettnél hamarabb lezárja éppen három évvel ezelőtt elindított - költségvetési megszorításokkal, nyugdíjreformmal színezett - mentőprogramját.

Napi.hu, 2016. március 8. kedd, 15:03

Ciprus lezárja 2013 márciusában indított mentőprogramját annak ellenére, hogy az egyik vállalását még nem teljesítette - jelentette a Wall Street Journal (WSJ). Ezzel Írország és Portugália után a harmadik ország kerül ki az EU, az Európai Központi Bank és az IMF felügyelte alól.

Spanyolország, amely szintén lezárta segélyprogramját, félig tartozott ebbe a körbe, mert csak bankjai feltőkésítéséhez kapott segítséget, mégpedig úgy, hogy erről nem kötött formális megállapodást az EU-IMF párossal.

Bezártak a bankok

Ciprus két évvel ezelőtt kaotikus körülmények között kötött megállapodást a donorokkal, amelyek 10 milliárd eurós hitelkerettel nyúltak az ország hóna alá. A bankok tőkehelyzetének rendezéséhez elvették a 100 ezer eurónál nagyobb betétek egy részét is. Ezekről a megtakarításokról feltételezték, hogy főként oroszok kezében vannak, akik adóparadicsomként használják a szigetországot.

A pénzintézetek néhány napra bezártak és tőkekorlátozásokat vezettek be. Ügyfeleik - akik hosszú sorokban várták a nyitást bankjaik bejárata előtt - napi limit alá eső összeget vehettek fel készpénzben és korlátozott átutalásokat indíthattak. Egy évvel később enyhítették a szabályokat, ám végérvényesen csak 2015 áprilisában szüntették meg a korlátozásokat.

Megszorítások

A kormány mérsékelte a közalkalmazottak bérét és juttatásait, emelte az áfát és a nyugdíj-hozzájárulásokat. Csökkentették a tb-befizetések alól mentességet kínáló kivételeket, illetve a korai nyugdíjazásokat, miközben növelték a jövedelemadókat és a szerencsejáték-nyereményeket terhelő adót.

Részben a fegyelmezett költségvetésnek köszönhetően a tavalyi negyedik negyedévben már 0,4 százalékkal bővült a ciprusi GDP az az előző három hónaphoz képest, ami jobb a 0,3 százalékos német, vagy a 0,2-0,2 százalékos portugál és francia adatnál. Ugyanakkor a munkanélküliségi ráta még mindig 15,3 százalék - derül ki a CNBC cikkéből.

Nem kellett a pénz

A nicosiai vezetés azzal is kiérdemelte a hitelezők tapsát, hogy nem használta fel a tízmilliárd eurós keretet. Az eurótagállamok hiteléből 6,3 milliárdot hívott le, míg az IMF-től csak egymilliárdot vett fel. A bankrendszer stabilizálásáért ugyan szintén dicséretet kapott a kormány ám a lazításra nincs lehetőség, mert a pénzintézetek a ciprusi központi bank adatai szerint még mindig 27 milliárd eurónyi rossz hitelt görgetnek maguk előtt.

A donorok nem utalták át a hitelcsomag következő, 275 millió eurós részletét, mivel Ciprus nem teljesítette utolsó vállalását, az állami tulajdonú CYTA távközlési vállalat privatizálását. Az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő eurócsoport szerint a magánosítás ugyan hozzájárulhatott volna a GDP-növekedés további erősítéséhez, de tudomásul vették, hogy a parlament nem járult hozzá ehhez a lépéshez.