Nagy ütközet jön az EU-s harcban, már könyörögnek a britek

Nagy-Britannia miniszterelnöke könyörgőre fogta a dolgot: arra kérte Eu-s kollégáit, hogy puhítsák meg a brüsszeli bürokraták szívét, mielőtt a jövő héten eléjük terjeszti kormánya új brexitstratégiáját. Igen nagy blamázs lenne, ha kapásból visszautasítanák, mint a korábbi ötleteket. A maga részéről kész nagy áldozatokat hozni.
Komócsin Sándor, 2018. július 4. szerda, 18:32
Fotó: AFP

Theresa May arra kéri az EU-tagálamok vezetőit, hogy ne utasítsák el kapásból kormánya új brexitstratégiáját, amelyet a jövő héten vezet elő - derül ki a Financial Times (FT) cikkéből. A brit miniszterelnök arra készül, hogy vállalja a konfrontációt kabinetje euroszkeptikus tagjaival, mivel olyan tervet terjeszt elő, amely szerint az EU-nak és az Egyesült Királyságnak szoros gazdasági-szabályozási kapcsolatban kell maradnia egymással.

May a napokban találkozott holland kollégájával, Mark Ruttéval, akinek jelezte, hogy a július 6-ára vidéki házába tervezett kabinetülésen vállalja, hogy felpuhít vagy esetleg át is lép néhány olyan követelményt a brexittel kapcsolatban, amelyeket korábban vörös vonalnak tartott, azaz azt mondta: ezeket sose lépi át.

Ide lőjetek!

Ugyanakkor arra figyelmeztette EU-s kollégáit, hogy a keményvonalas brexitesek könnyű céltáblájává válhat, ha új elképzeléseit, amelyeket egy úgynevezett fehér könyvben tesz közzé, azonnal elutasítanának Európában. Még Angela Merkel német kancellárral is találkozik, hogy megszerezze a támogatását.

Nem akar két fronton, otthon a brexitpártiakkal, külföldön az EU-val harcolni - mondta egy uniós diplomata az FT-nek. Ugyanakkor Michel Barnier, az EU brexit-főtárgyalója arra kérte a brit kormányt, hogy továbbgondolásra alkalmas, reális tervvel álljon elő. Ez azt a gyanúját tükrözheti, hogy a miniszterelnök megint olyan ötlete vet fel, amelynek lényege, hogy az Egyesült Királyság kimazsolázza magának az EU-s szabályrendszeréből azokat, amelyek előnyösek számára, hátra hagyva a többit.

Kész harcolni

May támogatói azt mondták az FT-nek, hogy a kormányfő kész harcba szállni a kormánypárt, a konzervatívok befolyásos euroszkeptikus szárnyával. Az hiszem, lesz egy-két lemondás - mondta egyikük arra utalva, hogy a kemény brexitet akaró miniszterek egy része bedobhatja a törülközőt.

A legnagyobb csata May kedvenc vámbeszedési terve körül lehet. E szerint Nagy-Britannia az EU ügynökeként szedné a vámokat a határán és azon termékek után, amelyek a szigetországban maradnak, visszautalná a közterhet.

Az ötletet brexithívek őrültségnek tartják és az EU véleménye - ha finomabban fogalmazva is - ugyanez. A miniszterelnök tanácsadói szerint azonban ki fogják hantolni ezt a tervet, amely új ruhában térhet vissza. Akárhogy is lesz May titkolja a fehér könyv tartalmát, hogy ellenfeleinek ne adjon időt az ellenállás megszervezésére.

Nyomást fognak gyakorolni

Az is sejtetheti ugyanakkor, hogy mire készül, amit a környezetéből újra és újra kiszivárogtatnak a sajtónak. Nevezetesen azt mondják, hogy elkötelezett a zavartalan kereskedelem fenntartása mellett az Egyesült Királyság és az EU között, ami a just-in-time termelési rendszer fenntartását is jelenti. Ebben raktározás helyett folyamatosan folynak az EU-ból és máshonnan érkező alkatrészek a brit gyártókhoz. Ezek vámolása egyenlő a rémálommal.

Az euroszkeptikusok számíthatnak rá, hogy a puha válás talán legismertebb tory híve, Philp Hammond pénzügyminiszter nyomást fog gyakorolni rájuk. Pár napja elárulta, hogy minisztertársai elé tárja a különböző kereskedelmi modellek hatástanulmányait.

Egy korábbi tanulmány szerint a kilépési egyezmény nélküli függetlenné válás nyolc százalékot radírozna le az Egyesült Királyság gazdasági növekedéséből a következő 15 évben. A Kanada-EU szerződés mintájára kötött egyezség esetén öt százalék lenne a veszteség, a norvég modell átvétele, ami gyakorlatilag az EU-tagság fenntartásának felel meg, két százalékos buktát hozna.

A fotó forrása: Oli Scraiff/AFP

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Suzywong, 2018.07.05 11:58

az egyszerű brit lakosság bedőlt a populizmusnak, nem fogták fel, hogy mekkora gazdasági kárt fog nekik okozni a 400 milliós uniós piac elvesztése.

sok idős brit pedig még mindig azt hiszi, hogy ők egy nagy világbirodalom, pedig úgy van, ahogy churchill is megmondta yaltában, hogy ott döbbent rá, milyen kicsik is ők , a kis brit szamár a nagy orosz medve és a hatalmas amerikai bölény mellett.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Luftschutzbunker_Zwei, 2018.07.04 18:59

"már könyörögnek a britek"

Már őrjöngenek a hülyeliberáltak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html