Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Salt Lake Cityben bejegyzett Myriad Genetics biotechnológiai cég részvényei háromszázalékos pluszban zárták a tegnapi napot, miután kiderült, hogy ez a vállalat birtokolja annak a tesztnek a szabadalmai jogát, amely kimutatta, hogy Jolie-nak 87 százalékos esélye volt a mellrákra. A 34,10 dolláros részvényár 52 hetes csúcs - jelentette a MarketWatch. A Myriad BRACAnalysis tesztje mutációkat keres a BRCA1 és BRCA2 génekben, amelyek növelik a mell- és a méhnyakrák esélyét. Bár sok új rákelőrejelző technológia tűnt fel az elmúlt időszakban, szakértők szerint ez az egyik legmegbízhatóbb közülük.

A BRCA tesztje több mint tíz éve elérhető, és már a színésznő esete előtt is komoly hatást gyakorolt a rák kezelésére az USA-ban. Az Amerikai Ráktársaság szerint nehezen kalkulálható, hány nő megy bele egy megelőző mellműtétbe, ám számos tanulmány bizonyítja, hogy emelkedik a számuk, ami közvetlenül visszavezethető a Myriad tesztjének alkalmazására. A módszer kidolgozása előtt a megelőző eltávolítás nagyon szokatlan eljárás volt, mivel az orvosok a valószínűség megbecslésében csak a páciens saját orvosi előtörténetére, illetve a családjában előforduló rákesetek fajtáira és gyakoriságára támaszkodhattak.

Drága - egyelőre

A Myriadnak nem csupán a tesztre, hanem magára a génre is szabadalmi védettsége van, amit megtámadtak a bíróságon. Az USA legfelsőbb bírósága áprilisban tartott meghallgatásokat az ügyben, és június végén hozza meg ítéletét, miszerint lehet-e egy gént egyáltalán levédetni. Bár Jolie a melle eltávolításáról szóló beszámolóban azt írja, hogy négyezer dollárba került a teszt - ami sok amerikai asszonynak megfizethetetlen -, valójában bizonyos esetekben ingyen is elérhető az eljárás.

Több biztosító is úgy döntött, hogy állja a teszt költségeit azoknál az ügyfeleinél, akiknél nagy a rákbetegség kockázata. A Myriad állítása szerint azoknak, akiknek hozzá kell járulniuk a költségekhez, átlag 100 dollárba kerül a teszt, emellett a cég ajánl pénzügyi támogatást és bizonyos esetekben ingyen vállalja az eljárást. Ugyanakkor addig, amíg a vállalatnak monopóliuma van a BRCA-tesztre, nehéz lesz lenyomni az árakat. Az orvosok abban bíznak, hogy részben a Jolie esete keltette érdeklődés nyomán a Myriad kénytelen lesz engedni áraiból (amit a nagyobb forgalomból persze megtérülhet).

Népbetegség?

A Myriad nem kommentálja, milyen hatással lehet részvényárfolyamára a tesztje iránti érdeklődés megugrásának. Ugyanakkor nem bízza a véletlenre a dolgot: nemrégiben feltett internetes oldalára egy hatvan másodperces online tesztet, amely a rák öröklésének valószínűségét hivatott jelezni. A cég szóvivője szerint eddig százezren töltötték ki a kérdőívet és 35 százalékuknál az az eredmény született, hogy nagy az esélye rákos megbetegedésüknek. Nekik ajánlott, hogy orvosuknál tudakozódjanak arról, jogosultak-e az BRCA-tesz igénybevételére.

Az Egyesült Államokban tavaly 227 ezer nőnél és kétezer férfinél diagnosztizáltak mellrákot - derül ki a betegség kutatásával foglalkozó Susan G. Komen alapítvány becsléséből. Nagyjából negyvenezren veszthették életüket mellük rákos megbetegedése miatt. Az új Affordable Care Act törvény megjelenése nyomán bővülni fog azoknak a betegségeknek a száma, amelyek kimutatásához és megelőzéséhez DNA-tesztet alkalmaznak majd.