Lényegesen másként kívánja folytatni az EU soros elnöki tisztségének ellátását Málta 2017 első felében, mint ahogy a 2016. június-decemberi szlovák elnökség végződött - derül ki a satprnews.com cikkéből. A pozsonyi kormány komoly bírálatokat kapott két kínos ügyben.

Fico anyázott

Az egyik a bevándorlás közös uniós kezelésének elutasítása, a másik pedig egy korrupciós ügy. Egy az elnökséggel kapcsolatos kulturális rendezvények szervezésében részt vevő tisztviselő azzal vádolta a kormányt, hogy az események költségeit túlárazták, és a pluszbevétel az országot irányító baloldali SMER-hez közeli szervezetekhez került.

Pozsony természetesen tagadta a vádat. Egyesek csak a "kiválóan szervezett" szlovák elnökség megtorpedózását látták a jó szándékú bejelentő tettében, Robert Fico miniszterelnök azonban továbbment ennél. Mocskos, szlovákellenes prostituáltnak minősítette azokat az újságírókat, akik lapjaikban helyet adtak a vádnak.

Pici, de ambiciózus

Málta az Európai Unió legkisebb állama. Lakosainak száma 423 ezer (ez megfelel Fejér megye népességének), területe 316 négyzetkilométer (ez éppen akkora, mint a Fertő-tó). Jelenleg a Munkáspárt irányítja az országot, amely 15 évi ellenzéki lét után került hatalomra.

Az új kormány nagy meglepetést okozott azzal, hogy a szociális kérdések előtérbe helyezésével elhallgatta a közélet euroszkeptikus hangjait. A parlament pedig december első napjaiban történelmet írt a homoszexuálisok átformálását - szexuális orientációjuk megváltoztatását - célzó kezelések betiltásával. Az ilyen tevékenység Máltán immáron bűncselekmény, amelyet börtönbüntetéssel és jelentős pénzbírsággal büntethetnek.

Kicsi, de figyelemre méltó

Málta - Bolívia, Ecuador, a Fidzsi-szigetek és Nagy-Britannia mellett - alkotmányos szinten garantálja az úgynevezett LGBT (lesbian, gay, bisexual, transzgender) jogokat. Ez éles ellentétben van Szlovákia hozzáállásával, ahol a homoszexualitás messze nem ennyire elfogadott, az azonos neműek nem köthetnek házasságot és nem fogadhatnak örökbe gyermeket.

Igaz ugyan, hogy Málta icipici szereplője a nagy európai játéktérnek, ám a szociális ügyek kezelésében példát mutathat a nála sokkal nagyobb országoknak is - vélik szakértők. Ahogy a helyi szervezők fogalmaznak, bíznak benne, hogy tapasztalataikat átveszi a többi európai uniós tagország is.

Nagy ügyek

Emellett - mint az egyik legnagyobb menekültfogadó ország - napirenden kívánják tartani a bevándorlás terheinek szétosztását a tagországok között. Az egységes piaccal kapcsolatban a roamingdíjak teljes eltörlését szorgalmazzák és igyekezni fognak előmozdítani az EU pénzügyi szabályait megsértőkkel szemben fellépő közös európai ügyészség létrehozását.