Nagy változás jön a fizetéseknél - Ezek az új szabályok

Az Európai Bizottság új szabályokat fogadott el az üzletekben bankkártyával és az online végrehajtott elektronikus fizetések biztonságosabbá tétele, a fizetési csalások mértékének jelentős visszaszorítása és a felhasználók bizalmas pénzügyi adatainak védelme érdekében - közölte az Európai Bizottság.
Domokos László, 2017. november 27. hétfő, 13:50
Fotó: Napi.hu

Az új szabályok szerint az elektronikus fizetés biztonságosabbá és megbízhatóbbá tétele érdekében a fizetést megelőző hitelesítést legalább két, egymástól független elem használatával kell végezni, például egy fizikai tárgy - kártya vagy mobiltelefon - és egy jelszó vagy biometrikus azonosító (például ujjlenyomat) kombinációjával.

Pusztán egy jelszó vagy a hitelkártyán feltüntetett adatok megadása ezentúl az esetek zömében már nem lesz elegendő a fizetés végrehajtásához. Bizonyos esetekben a két független elem mellett szükség lesz egy, kizárólag az adott tranzakcióra érvényes kódra is.

Bizonyos esetekben az erős ügyfél-hitelesítéshez szükséges két független elem használatától eltérő módszerekkel is garantálható a fizetés biztonságának megfelelő szintje. Pénzforgalmi szolgáltatók mentesülhetnek e követelmény alól, amennyiben a tranzakciókra vonatkozó kockázatértékelési eljárások alkalmazása révén azonosítani tudják a csalásgyanús ügyleteket. Mentességet élvezhetnek emellett a kis összegű érintéses fizetések és tranzakciók, továbbá a fizetés bizonyos sajátos típusai, így a tömegközlekedési vagy parkolási díjak fizetése - írta az MTI.

A szabályok szintén rögzítik a bankok, valamint az innovatív fizetési megoldásokat és számlainformációs eszközöket kínáló szolgáltatók kötelezettségeit, azaz lehetővé teszik a fogyasztók számára a fintech vállalatokként is emlegetett harmadik fél szolgáltatók által kínált innovatív szolgáltatások igénybevételét. Fenntartják ugyanakkor az uniós fogyasztókra és vállalkozásokra vonatkozó adatvédelmi és biztonsági előírásokat, és részletesen meghatározzák a bankok és a fintechek közötti kommunikáció egységes biztonsági normáira vonatkozó szabályokat is.

A szabályozás alapján az online számlahozzáférést biztosító valamennyi banknak együtt kell működnie a fintetch vállalatokkal, illetve az ilyen új szolgáltatásokat nyújtó más pénzintézetekkel.

A fintech szolgáltatások közé tartoznak az olyan fizetési megoldások és eszközök, amelyek különböző számlák adatainak összesítésével segítik elő a személyes pénzügyek kezelését.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2017.11.28 11:02

@Riwen:
megmondom baratocskam. azert mert nem biztonsagos. tudom, hogy kurva kenyelmes a mobil appodrol bankolni, csak elfelejted, hogy ugyanarra az eszkozre erkezik a jovahagyo kod, mint amirol az utalast inditottad. tehat egy serulekenyseget kihasznalva, nemcsak az appodhoz, hanem a hitelesitesedhez is hozzafernek.

szemben azzal, ha modjuk egy notebook es mobil parost hasznalsz. ugye lehet fertozott a notebookod es a mobilod is kulon kulon, de nincs osszekoto informacio a ketto kozott. tehat hiaba inditasz egy utalast a fertozott gepedrol, nem fogjak tudni, hogy milyen mobilt kell figyelni a hitelesiteshez, hogy ellophassak, felhasznalhassak a hozzaferesedet.

tobb mr. robotot kene nezni, white hat hacker team alatal javasolt, megtortent eseteket mutat be a film. nem egy ismeretterjeszto film, de talan jobban belegondolnak az emberek a digitalis seruleknysegek rajuk valo hatasaba. a masodik evedban pont egy ilyen androidos serulekenyseget hasznalnak ki.

en pont ebbol az indokbol tagadom meg folyamatosan a banki app hasznalatat, pedig a bank folyamatosan a figyelmembe ajanlja. termeszetesen a kislany a telefon tuloldalan semmit nem tud a veszelyerol...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2017.11.28 10:54

@Dubitoergosum:
ha nem savval maratod le, csak megvagod, akkor igen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Riwen, 2017.11.27 20:08

Mi a szarért kell MÉG TÖBB REGULÁCIÓT behozni? A chargeback szabályokon kell változtatni, nem pedig lelassítani a kártyás vásárlás mentét mindenhol. Ostoba, szar EU.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dubitoergosum, 2017.11.27 20:04

Ez a biometrikus azonosítás jól hangzik, de mi történik, ha megsérül az ujjam. Vajon akkor is felismer a masina?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html