Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A következő évtizedek döntőek lesznek, ha úgy alakul, 2040-re teljesen átalakul és digitálissá válnak fizetési rendszerek - mondták a Portfolionak a Nemzetközi Valutaalap (IMF) témával foglalkozó szakemberei.

A felvázolt ötlet szerint a jövőben az állam és a magánszektor összefonódna, a bankok maradnának a mostanihoz hasonlóan közvetlen kapcsolatban az ügyfelekkel, miközben az állam, pontosabban a jegybank szavatolná a digitális fizetőegységek értékét.

A központi bankoknak a bizalom megőrzése a legfontosabb szerepe, hasonlóan ahhoz, hogy a monetáris politika most is kulcsfontosságú az egyes országok vagy gazdasági közösségek fizetőeszközeinek értékében.

Kockázatként az IMF szakértői felvetik a már most is elérhető digitális pénzekkel kapcsolatos legfontosabb ellenérvet, vagyis, hogy kellő biztonságot nyújthat-e az, ha a fizetési rendszert a magánszektor irányítja?

Összességében a digitális pénzügyi átállás olcsóbbá, és az ügyfelek számára kényelmesebbé teheti a mindennapi életet. Mindennek alapvető előfeltétele, hogy a digitális rendszerek között megmaradjon, illetve létrejöjjön az átjárhatóság. A magánúton kibocsátott fizetőeszközökbe vetett bizalom attól függ, hogy képesek legyenek a felhasználók átváltani ezeket kormányzati kötelezettségekre, amelyekben a világ minden államában megbíznak.