Nagy változás jön: így fogunk fizetni 2040-től

A következő évtizedek döntik el, mennyire hajlandóak az emberek feladni a bevett fizetési szokásaikat, és átállni egy teljesen digitális alapon működő pénzvilágba. A bankok és a jegybankok együttműködésével képzeli el a jövő digitális pénzét a Nemzetközi Valutaalap.
Rácz Gergő, 2019. december 10. kedd, 09:48
Fotó: Getty Images

A következő évtizedek döntőek lesznek, ha úgy alakul, 2040-re teljesen átalakul és digitálissá válnak fizetési rendszerek - mondták a Portfolionak a Nemzetközi Valutaalap (IMF) témával foglalkozó szakemberei.

A felvázolt ötlet szerint a jövőben az állam és a magánszektor összefonódna, a bankok maradnának a mostanihoz hasonlóan közvetlen kapcsolatban az ügyfelekkel, miközben az állam, pontosabban a jegybank szavatolná a digitális fizetőegységek értékét.

A központi bankoknak a bizalom megőrzése a legfontosabb szerepe, hasonlóan ahhoz, hogy a monetáris politika most is kulcsfontosságú az egyes országok vagy gazdasági közösségek fizetőeszközeinek értékében.

Kockázatként az IMF szakértői felvetik a már most is elérhető digitális pénzekkel kapcsolatos legfontosabb ellenérvet, vagyis, hogy kellő biztonságot nyújthat-e az, ha a fizetési rendszert a magánszektor irányítja?

Összességében a digitális pénzügyi átállás olcsóbbá, és az ügyfelek számára kényelmesebbé teheti a mindennapi életet. Mindennek alapvető előfeltétele, hogy a digitális rendszerek között megmaradjon, illetve létrejöjjön az átjárhatóság. A magánúton kibocsátott fizetőeszközökbe vetett bizalom attól függ, hogy képesek legyenek a felhasználók átváltani ezeket kormányzati kötelezettségekre, amelyekben a világ minden államában megbíznak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Józsi2222, 2019.12.10 20:07

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

amerika, 2019.12.10 11:23

Nem hiszem, hogy az IMF foglalkozik ezzel. Különben meg bízzák ezt a felhasználókra. Ők is el tudják dönteni, hogy mi a
biztonságos, meg a kényelmes nekik. Szerintem ez is meg az is. De úgy is fogalmazhatok, hogy mikor mi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html