Nagy változásokat ígér az új kínai kormányfő

Takarékosságot, leépítéseket, szigorú ellenőrzést, a hatalomgyakorlás átláthatóságát, a központi befolyás csökkentésével járó gazdasági reformot ígért Li Ko-csiang új kínai kormányfő (képünkön a háttérben balra)a parlamenti ülésszakot követő sajtóértekezleten vasárnap.
MTI-Eco, 2013. március 17. vasárnap, 12:35
Fotó: Napi.hu

Külföldi újságírói kérdésre válaszolva alaptalannak nevezte és visszautasította az Egyesült Államokból érkező hackervádakat. Megismételte, Peking nem támogatja, hanem ellenzi az effajta támadásokat, s Kína maga is áldozata ezeknek. Úgy vélte, a két országnak többet kellene tennie a kiberbiztonságot szolgáló gyakorlati lépések terén.

Peking és Washington viszonyáról szólva leszögezte: nem hiszi, hogy a nagyhatalmak közötti konfliktusok elkerülhetetlenek; a közös érdekek felülírják a vitákat. Úgy vélte, hogy a következő évet a kereskedelemben és a befektetések terén nagyobb lehetőségek fogják jellemezni. Emlékeztetett, három évtizede még egymilliárd dollár körül volt a Kína és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi forgalom, s mára 500 milliárdra nőtt.

A köztisztviselő nem lehet gazdag

A többségében gazdasági, belpolitikai vonatkozású újságíró felvetésekre az új kormányfő válaszában egy ízben megjegyezte, a társadalom és a média által ellenőrzött, tiszta kormányra van szükség. Aki köztisztviselőnek áll, annak fel kell hagynia azzal a céllal, hogy meggazdagszik, e kettőnek el kell válnia egymástól - húzta alá Li Ko-csiang. A korrupcióról mint a kormány tekintélyét aláásó jelenségről beszélt, s olyan rendszer felállítását ígérte, amelyben a vezetők kétszer is meggondolják, hogy "bűnös útra tévedjenek".

Az én megbízatásom alatt a kormány nem fog közpénzeket új hivatalok, csarnokok vagy kormányzati vendégházak építésére fordítani - ígérte az 57 éves Li, biztosítva hallgatóságát arról, hogy csökkenni fog a hivatalnokok és a hivatali autók száma, a vezetők reprezentációjára fordított pénz és a hivatalos külföldi utak száma. Hozzátette, a példát a központi kormány mutatja majd, amit a helyieknek követniük kell.

Li egy kérdésre megerősítette: a munkával történő átnevelés sokat bírált büntető intézményének reformján már dolgoznak, az év végére várható konkrét eredmény.

Csökkentik a központosítást

A kormányfő beszámolt arról is, hogy a következő öt évben a jelenleg a kormányzati hatáskörbe tartozó engedélyek számát egyharmaddal csökkenteni fogják, mert a jelenlegi, központosított közigazgatási eljárás a hatékonyság rovására megy, s magában hordozza a korrupció lehetőségét.

Li beszélt a jövedelemelosztás reformjáról is, a 800 millió vidéki és 500 millió városi kínai, valamint a különböző térségek jövedelme közti különbség csökkentésének szándékáról. Megemlítette a reformtervek azon elemeit is, amelyek ösztönzik majd a pénzügyi, az energetikai, a vasúti és más ágazatba a magántőke bevonását, s említést tett a munkaerő mobilitását szolgáló társadalombiztosítást, egészségügyet és nyugellátást érintő reformokról is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

szkiita, 2013.03.17 12:40

Nagy változásokat ígér az új kínai kormányfő...


...na végre ,lesz környezetvédelem ?...befejezik a történelmi városok lerombolását?...8 órás lesz a munkaidő?...lesz szabadszombat?...lesz családi pótlék?...lesz fizetett szabadság?...megszűnik a termékek lemásolása gagyira?...lesz munkanélküli segély?...stbstb....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html