A balközép miniszterelnök helyettese, egyben a belügyminiszter az az Angelino Alfano lett, akit Silvio Berlusconi állított a jobboldal vezető pártja, a PdL élére. A külügyminiszter az egykori radikális párti Emma Bonino, volt uniós biztos, a gazdasági tárca élére a jegybank főigazgatója, Fabrizio Saccomanni kerül. A 70 éves szakember évtizedek óta a Banca d' Italiában dolgozik - egy ötéves IMF-kitérővel - , Mario Draghi őt szerette volna utódának, amikor az ECB-elnökség miatt elhagyta az olasz jegybank kormányzói székét.

Letta első nyilatkozatai szerint a gazdaságra és a munkanélküliségre kíván fokuszálni; már kormányfőjelöltként is arról beszélt, hogy Európának a szigorítások helyett a növekedés felé kell fordulnia, ami érthető a több mint másfél éve recesszióban levő országban. A piacok február óta lényegében megelőlegezték a bizalmat Olaszországnak - akkor se nagyon támadták, amikor alig látszott esély bármilyen kormány összehozására.

A hitelminősítők egyelőre óvatosak: a Moody's pénteken megerősítette a szuverén olasz adósságokra adott gyenge befektetői, Baa2-es besorolását, mondván, az ország időt nyerhet a reformok végrehajtására, de figyelmeztetett is: a növekedési esélyek középtávon gyengék, idén az olasz GDP 1,8 százalékkal zsugorodhat (korábban 1 százalékos mínuszt jósoltak). A hitelminősítő erre, illetve a politikai bizonytalanságra hivatkozva fenntartotta a negatív kilátásokat. Az Olaszországot márciusban leminősítő Fitch egy illetékes vezetője viszont nemrég azt nyilatkozta, már egy nagykoalíció puszta ténye is elég lehet a náluk is negatív kilátások javítására.