Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az átalakuló régión belül folyamatosan terjednek kelet felé az euróövezeti adósságválság átszűrődő hatásai - jósolta szerdán Londonban ismertetett új, átfogó előrejelzésében az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).

A pénzintézet a térség több országában, köztük Magyarországon egész évi idei recesszióval számol, és rontotta is a magyar gazdaság teljesítményére adott előrejelzését.

Az EBRD szerdai - idei harmadik - jelentésében közölte: a tavalyi 4,6 százalék után 2012-ben 2,7 százalékos átlagos gazdasági növekedésre számít a tevékenységi területét alkotó országcsoport egészében. Ez jelentősen rontott prognózis, ugyanis a bank az eggyel korábbi, májusban összeállított előrejelzésében még 3,1 százalékos átlagos idei növekedéssel számolt működési régiójában. Az EBRD közölte: közgazdászai jövőre most már csak 3,2 százalékig visszagyorsuló növekedést várnak ebben a térségben a májusi jelentésben valószínűsített 3,7 százalék helyett.

A bank szerdai előrejelzése szerint a szélesebb régión belül a közép-európai és a balti gazdaságokban ennél is gyengébb, a tavalyi 3,5 százalékos átlag után az idén 1,7 százalékos növekedés várható, 2013-ban pedig 1,9 százalékig élénkülhet a GDP-növekedés üteme. Az e szűkebb térségre szóló új idei EBRD-előrejelzés 0,1 százalékponttal jobb a májusinál, a 2013-ra vonatkozó prognózist azonban a pénzintézet alaposan rontotta, mivel az előző jelentésben még 2,3 százalékos jövő évi növekedési várakozás szerepelt Közép-Európára és a balti országokra.

Romló magyar kilátások

Magyarországon az EBRD 2012 egészére a májusban jósolt 1,0 százalékos gazdasági visszaesés helyett most már 1,3 százalékos idei GDP-mínuszt jósol. A bank rontotta jövő évi magyar növekedési előrejelzését is: a szerdai jelentés szerint 2013-ban a magyar gazdaság teljesítménye 0,4 százalékkal növekedhet a májusi EBRD-jelentésben valószínűsített 0,7 százalék helyett.

Az EBRD idén Horvátországban is a korábban jósoltnál mélyebb recessziót vár: szerdai londoni becslésében 1,2 százalékos horvátországi GDP-visszaesés szerepel 2012 egészére a májusban prognosztizált 0,6 százalékos mínusz helyett. A bank az idei év egészére még jóval mélyebb, 2,0 százalékos recessziót jósol Szlovéniában; ez változatlan prognózis a májusihoz képest.

A jelentés Magyarországgal foglalkozó részében az EBRD annak a véleményének ad hangot, hogy az általa várt idei recesszió fő tényezője továbbra is a hazai fogyasztás zsugorodása. Emellett a jórészt külföldi tulajdonú bankrendszerben zajló mérlegalkalmazkodási - vagyis hitelforrás-csökkentő tőkeleépítési, "deleveraging" - folyamat is visszahúzó erővel hat a növekedésre, és "nem javította a bankszektorbeli hangulatot" az újonnan bevezetett tranzakciós illeték, amely tovább növeli a bankrendszer eddig is magas adóterheit.

Az EU-nak beterjesztett új konvergenciaprogram hangsúlyozza a költségvetési fenntarthatóság helyreállítása melletti elkötelezettséget, és az IMF/EU-tárgyalások elkezdése erősítheti azokat a várakozásokat, hogy az ország költségvetési és külső sebezhetőségeit sikerül kezelni. Az EBRD szerint azonban több olyan adóügyi és szabályozási kérdés is van, amelyek komoly mértékben nehezíteni fogják az IMF/EU-tárgyalások gyors befejezését.

Több forgatókönyv

A szerdai EBRD-jelentés több forgatókönyvet is tartalmaz az euróövezeti gazdaság várható teljesítményére. A bank alapeseti forgatókönyve az, hogy a valutaunió összesített hazai összterméke az idén átlagosan 0,3 százalékkal visszaesik, jövőre pedig stagnál. A borúlátó forgatókönyv megvalósulása esetén ugyanakkor az euróövezet GDP-értéke 2012 egészében 1 százalékkal, 2013-ban már 2 százalékkal csökkenne. Az EBRD derűlátó forgatókönyvében viszont nulla százalékos idei és 1 százalékos jövő évi valutauniós növekedés szerepel.