A nemzetközi hitelminősítő Londonban ismertetett átfogó prognózisa szerint ugyanakkor Magyarország bruttó piaci hitelfelvételi igénye - a nagyobb törlesztési kötelezettségek miatt - lényegesen meghaladja 2013-ban a régiós átlagot. A cég megerősítette emellett azt a korábban is hangoztatott véleményét, hogy most már nem valószínű új megállapodás az IMF és a magyar kormány között, tekintettel a gazdaságpolitikai kérdésekben meglévő széleskörű nézetkülönbségekre.

Magyarország, Csehország, Lengyelország és Románia összesített adósságpiaci finanszírozási igénye az idén 86 milliárd euró lesz, a négy gazdaság együttes GDP-értékének 10,3 százaléka - vélik a Fitch szakelemzői. A cég előzetes becslése szerint e négy ország tavaly bruttó 94 milliárd euró értékben vett igénybe tőkepiaci finanszírozást; ez összesített GDP-értékük 12 százalékával volt egyenlő.

Az euróövezet idei piaci finanszírozási igénye a valutauniós GDP-érték 14,8 százalékát teszi ki.

A vizsgált közép-európai térségen belül jelentősek az eltérések. A hitelminősítő azzal számol, hogy Magyarország idei szuverén hiteligénye eléri a magyar GDP-érték 18 százalékát, a másik három ország esetében ez az arány 8-11 százalék lesz.

A Fitch Ratings szerint a vizsgált négy közép-európai EU-gazdaság államháztartási alapmutatói jobbak az euróövezeti országokéinál, a deficit, az adósságráta és a bruttó szuverén hitelpiaci finanszírozási igény az esetek zömében "markánsan" alacsonyabb a valutaunióra jellemző szinteknél. Véleményük szerint a többi térségi gazdaságnál nagyobb mértékben eladósodott Magyarország GDP-arányos államadósság-rátája is túljutott már a tetőzésen. Ezek a tényezők arra vallanak, hogy a négy közép-európai gazdaságnak 2013-ban nem okoz komolyabb nehézséget a hozzáférés a nemzetközi tőkepiacokhoz kedvező kamatok mellett, hacsak nem következik be valamilyen "nagyobb meglepetés" - áll a Fitch hétfői londoni elemzésében.

Komoly bizonytalanságok a térségi növekedésben

A hitelminősítő szerint mindazonáltal komoly bizonytalanságok övezik a térségi GDP-előrejelzéseket, és ez felfelé ható kockázatokat jelent az idei államháztartási deficitekre a négy ország esetében.

A befektetői hangulat is a felzárkózó piacok ellen fordulhat, különösen a közép- és kelet-európai régióban, amelynek gazdaságai jobban ki vannak téve az esetleges euróövezeti sokkoknak, mint más felzárkózó gazdaságok.

A Fitch Ratings londoni elemzőinek várakozása szerint - Csehország kivételével - a térségi gazdaságok az előző évinél valószínűleg kisebb államháztartási hiánnyal zárták 2012-t, és ez a költségvetési konszolidáció melletti erőteljes elkötelezettséget mutatja a gyenge gazdasági növekedési kilátások közepette is.

Magyarországon a 2013-as költségvetéshez beterjesztett három különálló módosítás jelzi, hogy a kormány elkötelezte magát a GDP-hez mért államháztartási hiány 3 százalék alatt tartása mellett - fogalmaztak hétfői elemzésükben a Fitch londoni közgazdászai.

A térségi EU-gazdaságok 2013-as költségvetési céljaira a gyenge növekedés jelenti a legfőbb kockázatot. Az elemzés szerint Magyarország, Lengyelország és Románia esetében az idei költségvetést alátámasztó hivatalos GDP-növekedési előrejelzések derűlátóbbak a Fitch Ratings által érvényben tartott prognózisoknál. A cég közölte: a magyar gazdaságban csak 0,5 százalékos növekedést vár 2013 egészében az 1,0 százalékos GDP-pluszt valószínűsítő hivatalos várakozással szemben.