Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az óév végén egy hét alatt kétszer találkozott Fehéroroszország és Oroszország elnöke, Aljakszandr Lukasenka és Vlagyimir Putyin. A második beszélgetés Moszkvában volt. A két vezető tisztázni akarja az elmúlt időszakban elmélyült nézeteltéréseit - adta hírül a lengyel onet.pl internetes portál.

Mivel semmiféle hivatalos kommentárt nem adtak ki, a médiában az a vélemény alakult ki, hogy nem tudtak előrelépni a vita rendezésében. Ugyanakkor megjelent az a hír, miszerint a belarusz elnök, a közelgő újév alkalmából megajándékozta orosz kollégáját: szalonnát és négy zsák krumplit adott Putyinnak.

Ugyanakkor Lukasenka nem kapott a karácsonyfa alá semmilyen ajándékot Putyintól - írta a független Navini portál jól értesült szerzője, mert az orosz elnök úgy értékelte, hogy ha csak részleges eredményeket elérte volna, akkor azokat Minszk hatalmas áttörésként, nagy hírveréssel szétkürtölte volna az egész világon.

Csend

Mindez magyarázni látszik azt a helyzetet, hogy a két államfő három és fél órás találkozója után sajtókonferenciát sem tartottak, és nem szólt egyik elnöki szóvivő sem az ügyről. Egyedül az orosz hírügynökség adott hírt arról, hogy Putyin meghívta Lukasenkát egy jéghokimeccsre, de elnöktársa visszautasította ezt, mondván: siet haza.

A vitát az robbantotta ki, hogy Oroszország öt év alatt fokozatosan megszünteti az exportált kőolaj adóját, aminek eredményeként Fehéroroszország végül kénytelen lesz piaci árat fizetni az energiahordozóért. Ez komoly gond, mert jelenleg a viszonylag olcsón kapott nyersolajat feldolgozva piaci áron értékesítik, ami az ország legjelentősebb bevételi forrása.

Minszk úgy gondolja, hogy Moszkvának a változtatás miatt kártérítést kellene fizetnie. Az orosz vezetés azonban a fehéroroszok értésére adta, hogy Fehéroroszország további gazdasági támogatásához mélyebben kell integrálódnia Oroszországhoz, főleg az 1999 óta megkötött állami szerződéseket kell végrehajtania.