Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A menekültválság miatt egyre feszültebb a viszony az egyes uniós tagországok között. Dominóhatást indíthat el az Európai Unióban a schengeni határok lezárása a menekültválság miatt - írja a pozsonyi Új Szó.

Ha a németek elkezdik visszaküldeni a menedékkérőket, az osztrákok is szigorúbb határvédelmet vezetnek be. Utánuk jöhetnek az olaszok, és hamarosan búcsút inthetünk a határok szabad átjárását biztosító schengeni rendszernek.

A Morgan Stanley szerint a schengeni övezet felbomlása miatt az Európán belüli kereskedelem akár 10-20 százalékkal is visszaesne, ami hatványozottan érintené Szlovákiát. A pozsonyi statisztikai hivatal friss jelentése szerint ugyanis az uniós tagországokba irányuló kivitel csak az idei év első öt hónapjában hét százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Így Szlovákia exportjának ma már több mint a 86 százaléka az uniós tagországokban talál gazdára.

A Németországba irányuló kivitel idén áprilisban az ötödével, az Olaszországba irányuló pedig csaknem a felével nőtt az egy évvel korábbihoz képest, de több árut vitt ki Szlovákia Csehországba, Lengyelországba és Ausztriába is. Szakértők szerint a Jaguar Land Rover nyitrai üzemének a beindítását követően további látványos növekedés következhet.

A fotó forrása: Shutterstock