Júniusban a ZEW németországi gazdasági hangulatindexe 63,4 pontra emelkedett a májusi 51,0 pontról a várt 60,0 pont helyett. Júniusban már sorban a harmadik hónapban javult a hangulatindex. A hangulatindex a megkérdezett gazdasági szakértők következő hat hónapra vonatkozó várakozásait számszerűsíti.

A vártnál jobban alakult az aktuális gazdasági környezet megítélése is a felmérésbe bevont szakértők körében: a mutató mínusz 83,1 pontra emelkedett mínusz 84,0 helyett az előző havi mínusz 93,5 pontról. Az aktuális környezet megítélése az idén január óta első alkalommal júniusban javult az előző havihoz képest.

"A kilátások ismételten javuló megítélése és az aktuális környezet megítélésében bekövetkezett javulás alapján már erősödik a meggyőződés a gazdasági szereplők körében, hogy a nyár folyamán a gazdasági teljesítmény már túljut a mélyponton" - kommentálta a felmérés megállapításait Achim Wambach, a mannheimi ZEW (Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung GmbH) gazdaságkutató intézet elnöke.

Tájékoztatása szerint a várt javulás mértéke azonban ágazatonként jelentős eltérést mutat. Az olyan erősen exportorientált ágazatokban például, mint az autóipar vagy a gépgyártás még borúlátóak a várakozások, de hasonló a helyzet a pénzügyi szektorban is. Az informatikai és távközlési, valamint a lakossági fogyasztással közvetlen kapcsolatban álló ágazatokban azonban pont ellenkezőleg, meglehetősen nagy bizakodással tekintenek a jövő elé.

"Pénzügyi és gazdasági szakértők összességében a hozzáadottérték-termelés lassú növekedésére számítanak a harmadik és a negyedik negyedévben" - tette hozzá.

Az euróövezeti gazdasági hangulatindex12, 6 ponttal 58,6 pontra, öt éve, 2015 májusa óta a legmagasabbra emelkedett az előző havi 46,0 pontról. Az aktuális gazdasági környezet megítélésének mutatója az euróövezetben az előző havihoz képest 5,4 ponttal emelkedett júniusban mínusz 89,6 pontra.